Craiova: Primesc ajutoare sociale, dar se lăfăie în lux

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Au case, maşini , plasme, se lăfăie în bani, dar beneficiază de venitul minim garantat, cu „ajutorul” funcţionarilor din primării. Autorităţile estimează că aproximativ 40% din dosarele de ajutor social din judeţ nu sunt corecte.

Un control amplu făcut de inspectorii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj a scos la iveală nereguli grave în întocmirea unor dosare. Fie din neglijenţa unor funcţionari publici, fie prin complicitatea acestora, sute de familii au ajuns să beneficieze de ajutorul social deşi nu aveau acest drept. Un exemplu elocvent în acest sens vine din Filiaşi, unde mai multe familii de romi au fost verificate de lucrătorii ITM. „Aveau case cu etaj, termopane, maşini în curte, aparatură de ultimă generaţie dar beneficiau de ajutor social. Evident, că la ei nu este vorba despre banii pe care îi primesc de la stat, ci despre asigurarea medicală de care beneficiază”,a spus Cătălin Mohora, şeful ITM Dolj.


Angajaţi la negru şi asistaţi social


Verificările încrucişate derulate cu Fiscul, Casa de Pensii şi Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia a Copilului, singurele de acest gen din România, au scos la iveală detalii şocante: mulţi dintre beneficiarii ajutorului pe legea 416 aveau în acelaşi timp alte venituri, precum pensii sau indemnizaţii de handicap, dar şi salarii la negru ca angajaţi ai unor firme private, alţii, deşi erau plecaţi în străinătate, figurau la primărie că şi-au ridicat personal ajutoarele.
De altfel, inspectorii au fost de-a dreptul uluiţi şi de tupeul unor funcţionari din primărie. La Filiaşi, lucrătorii ITM au avut surpriza să constate că fuseseră conduşi la alte adrese faţă de cele din dosare, unde locuiau familii nevoiaşe. În cursul cercetărilor la faţa locului, inspectorii sociali şi de muncă au identificat şi familii care aveau dreptul să primească ajutor social, însă nu primiseră drepturile de la primărie.
Află despre alte nereguli descoperite de inspectorii ITM pe

40% din dosare, incorecte


Inspectorii ITM au verificat până în prezent aproximativ 2.000 din cele 21.000 de dosare de ajutor social întocmite la primăriile doljene. Deşi până în prezent, 15% din dosare au fost sistate, conducerea ITM afirmă că o estimare a dosarelor cu nereguli ar putea duce procentul la 40%. ITM nu a luat încă la puricat cele mai "grele" dosare, cele din localităţile Sadova sau Valea Stanciului, unde populaţia de etnie romă este numeroasă. La Sadova, de exemplu, sunt 6.000 de locuitori şi 2.000 de dosare de ajutor social.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite