Preoţii de la ţară iau lecţii de la norvegieni: "Să vină să vadă ce rău trăim, şi pe urmă să facă pe profesorii"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preoţii asistă în această perioadă la prelegerile la care sunt invitate feţe bisericeşti din străinătate.
Preoţii asistă în această perioadă la prelegerile la care sunt invitate feţe bisericeşti din străinătate.

Mai multe feţe bisericeşti din Italia, Norvegia, Bulgaria şi Estonia se află în Craiova în aceste zile, pentru un schimb de experienţă. Acţiunea, iniţiată de Facultatea de Teologie, urmăreşte ca preoţii de la ţară să-şi însuşească metode noi de a sluji în satul unde îşi au parohia.

Atelierul face parte din proiectul "Metode Interculturale de Dezvoltare Comunitară", fiind organizat de Facultatea de Teologie a Universităţii din Craiova, în parteneriat cu alte patru instituţii europene de învăţământ superior – Facultatea de Teologie a Universităţii „St. Kliment Ochridsky” din Sofia (Bulgaria), Europe Direct-Carrefour Europeo Emilia (Italia), Institutul Teologic al Bisericii Evanghelice Luterane Estoniene (Estonia) şi Şcoala Norvegiană de Teologie din Oslo (Norvegia).

 Acţiunea îi vizează pe preoţii de la ţară

"Preoţii participanţi vor avea ocazia să facă schimb de informaţii şi de experienţă cu privire la cele mai bune practici în activitatea pastoral-misionară de îmbunătăţire a vieţii membrilor comunităţii lor şi să construiască o strategie comună de dezvoltare comunitară care să fie compatibilă şi aplicabilă tuturor comunităţilor şi regiunilor europene vizate de proiect", se precizează pe site-ul Patriarhiei Române.  Acţiunea îi vizează pe preoţii din "zonele rurale defavorizate" şi are ca scop să "contribuie la procesul de dezvoltare a comunităţilor în care aceştia activează", după cum se specifică pe site-ul Patriarhiei.

"Li se pare că ştiu să slujească mai bine?"

Întrebaţi ce părere au despre acest proiect, mai mulţi preoţi din Oltenia au respins categoric această idee, pe motiv că "ne-au ales pe noi, tocmai din satele sărace, unde abia câştigăm cât să trăim de pe-o zi pe alta. De ce nu se duc cei de la oraş? Li se pare că ştiu să slujească mai bine, că au mai mult har?! Mai bine mai marii Bisericii ar veni să vadă cum trăim noi şi să ne ajute altfel, să ne crească veniturile de la stat, ca să nu ne mai facem griji că nu avem ce pune pe masă. Pe urmă să facă pe profesorii. Să ştiţi că tocmai noi, cei de la ţară, ne implicăm mai mult şi chiar punem suflet în ceea ce facem", ne-a mărturisit, fără a-şi face public numele, un preot dintr-un sat doljean. 

"Sfătuiţi" să nu spună ce au pe suflet

De precizat că declaraţiile date de preoţi, care susţin o părere, alta decât a conducerii Bisericii, sunt date sub protecţia anonimatului, deoarece mai multe persoane ne-au dezvăluit că, după ce numele lor au apărut în presă, de-a lungul timpului, li s-a atras atenţia să stea în banca lor. Aceştia ne-au spus că reprezentanţi ai Mitropoliei le-au transmis, direct sau indirect, că "nu e bine să ne facem astfel auziţi. De fapt au vrut să spună altceva, iar noi înţelegem că asta nu ne poate aduce nimic bun", după cum s-a exprimat un preot dintr-o comună din Oltenia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite