Craiova: Povestea unui campion: David Gavrilescu, micul şahist cu lipici la victorii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesul craioveanului de doar opt ani, de la Clubul Tinerii Maeştri, calificat la Mondialul de şah din Brazilia, vine să îi completeze şirul lung de diplome, medalii şi trofee pe care le-a obţinut încă din vremea grădiniţei.

Cu mintea lui ascuţită a reuşit să îşi atragă admiratori de cea mai înaltă ţinută profesională, precum campioana la atletism Doina Melinte, marii maeştri internaţionali Elisabeta Polihroniade, Liviu Dieter Nisipeanu sau Constantin Ionescu. Cu fiecare competiţie dificilă trecută cu brio reuşeşte să-i convingă pe cei care îl susţin că merge frumos pe o cale aleasă din joacă şi păstrată din pasiune.

David Gavrilescu, alături de Elisabeta Polihroniade

David Gavrilescu, cel alintat de apropiaţi Ducu, a urcat zilele trecute pe podiumul Campionatelor Naţionale Individuale de Şah pentru copii şi juniori, de la Căciulata, hotărât să iasă campion şi să ajungă în Brazilia. Şi a reuşit să ia aurul nu o dată, ci de două ori, la Şah Rapid şi Şah Blitz, a treia medalie pentru care a urcat pe podium fiind cea de argint, la Şah Clasic.

image

Ducu, alături de antrenorul Costică Dobra

image


Gustul competiţiilor mondiale l-a încercat şi anul trecut, când graţie bronzului obţinut la Naţionalul pentru copii şi juniori de la Voineasa a ajuns la Campionatul Uniunii Europene de Şah pentru Copii de la Mureck din Austria, unde s-a clasat pe locul 5, şi la Mondialul de Şah de la Halkidiki, din Grecia, unde a fost al 33-lea dintre cei 124 de copii de la categoria 8 ani.


Nu e performanţă fără muncă, dar nici fără bani

„Acum mi-am pus în gând să devin campion ca să merg şi eu în Brazilia“, spune Ducu, zâmbind ghiduş şi cu ochii plini de lumină. „Dacă la şah clasic Ducu a scăpat aurul din cauza neacceptării remizei în penultima rundă şi al jocului rezultatelor din ultima rundă, la şah rapid şi blitz el şi-a depăşit net adversarii“, a povestit antrenorul Costică Dobra. Pentru el, David Gavrilescu, cel mai premiat copil din Oltenia, la categoria de vârstă 8 ani, are pe lângă „o foarte bună combinatorică imaginativă, o putere nemapiomenită de a-şi controla emoţiile. E  şi un foarte bun luptător, nu se pierde“, mai spune antrenorul băieţelului, Costică Dobra, de la CS Tinerii Maeştri.

  Fraţi campioni, Dina şi David Gavrilescu

image

Ducu nu lasă zi să treacă fără măcar o oră de pregătire. Se simte norocos că în casa lui toată lumea joacă şah, iar surioara lui mai mare, Dina Gavrilescu, face şi ea performanţă. De altfel, în concursuri sunt mai tot timpul împreună, fiecare la categoria lui de vârstă, şi acasă revin amândoi cu premii.

image


Are nevoie de sprijin pentru a onora ţara

Nicoleta şi Marian Gavrilescu, părinţii micuţilor, se recunosc înfrânţi la şah de copiii lor. Dar asta nu poate decât să le umple sufletul de bucurie şi să facă eforturi pentru a le asigura o evoluţie frumoasă lui Ducu şi Dinei.

„Este important şi cum parcurg acest drum, pentru că va fi unul lung. Noi încercăm să-i învăţăm să îl facă cu drag, cu pasiune, cu bucurie“, mărturiseşte Marian Gavrilescu.


În doi ani şi jumătate soţii Gavrilescu au investit aproape 300 de milioane de lei vechi pentru pregătirea celor doi copii. Anul trecut, clubul a câştigat un proiect depus la Consiliul Judeţean Dolj şi astfel Ducu a mers în Grecia şi în Austria.

Părinţii lui speră ca autorităţile şi sponsorii să să li se alăture în efortul de a găsi fondurile pentru plecarea la Campionatul Mondial din Brazilia, unde îi sunt asigurate lui Ducu masa şi cazarea, nu şi transportul.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite