Craiova: Postul negru, un subiect controversat. Ce spun preoţii, nutriţioniştii şi psihologii despre renunţarea la mâncare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nutriţioniştii, psihologii şi preoţii au păreri împărţite în ceea ce priveşte respectarea de către creştini a postului negru.

Oltenii se pregătesc pentru postul negru, pe care cei mai mulţi îl ţin în Vinerea Mare. Psihologii spun că în rândul oamenilor de la ţară găsim cei mai mulţi creştini care fac tot posibilul să nu se abată de la aceste datini.

"Mă simt mai uşurată"

Pe Păuna Cioponea am găsit-o azi dimineaţă în Piaţa Centrală din Craiova. Deşi a străbătut zeci de kilometri din Ţuglui până în Bănie ca să-şi vândă zarzavaturile, bătrâna de 62 de ani spune că nu s-a atins de mâncare de cum a bătut miezul nopţii. „Trebuie să ţin post negru, încercai să mă las de mâncare de acum. Să văd cât pot sta aşa. Dar mâine sigur nu pun gura nici pe o firimitură de pâine”, ne mărturiseşte bătrâna. În schimb, Daniela Ispas (32 de ani), din Işalniţa, recunoaşte că nu se poate abţine de la hrană mai mult de o zi. „Mâine dimineaţă nu beau şi nu mănânc deloc. Aşa fac de 16 ani, de când sunt mămică. Mă simt mai curată cu sufletul, mai uşurată, mai liniştită”, este de părere Daniela (foto jos).

image

Preoţii recomandă postul

Preoţii din Oltenia spun că postul este o modalitate pentru creştini de a-şi curăţa sufletul.  „Biserica recomandă ţinerea postului negru şi în Biblie avem numeroase exemple în acest sens, însă nu oricine poate face acest lucru. De aceea este bine ca fiecare să ţină post după puterile sale”, a declarat diaconul Ioniţă Apostolache, purtător de cuvânt al Mitropoliei Oltenia. Acesta vorbeşte despre semnificaţia postului în viaţa unui creştin. „Ne aflăm într-o perioadă cu totul aparte. Este vremea în care Sfânta noastră Biserică asteaptă, înveşmântată în haina cernită şi totodată luminoasă a postului, venirea Marelui Împărat, Învierea din morţi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, clipa în care temeliile iadului se zdrobesc, iar puterea vrăşmaşului diavol este călcată şi nimicită de Sfânta Cruce. Cu toate acestea, în vremurile noastre, încă mai există persoane care tăgăduiesc această aşteptare, care se întreabă în rătăcirea lor pentru ce şi de ce mai trebuie să postească”, a completat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Oltenia.

Psihologii: "Este vorba de falsă impunere"

Pe de altă parte, psihologii susţin că, pentru cei mai mulţi, postul a devenit o modă şi că starea de bine pe care o dă nu este una reală. „ Este vorba de autosugestie si falsă impunere, dar nu în toate cazurile, excludem reprezentanţii Bisericii. Sunt şi persoane fanatice care duc aceste fapte la extremă. Există oameni care ţin post negru din credinţă, unii îşi bazează postul pe ideile preconcepute şi sunt mulţi care fac acest lucru fiindcă aşa văd la cei din jur”, ne-a explicat psihologul Mihail Jianu. Medicii din Oltenia se declară împotriva postului negru. „Noi nu îl recomandăm.  În primul rând, duce ulterior la un consum excesiv de alimente şi poate provoca intoleranţă digestivă, pancreatită acută, colici biliare, pusee acute ulceroase. Este chiar periculos pentru persoanele care suferă de afecţiuni renale, diabet zaharat şi ulcer”, a declarat profesor doctor Maria Moţa, specialist în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice din Craiova.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite