Craiova: Portret / Verginica Gîdea, ghid sufletesc pentru copiii autişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De doi ani este educator special la Asociaţia Naţională a Copiilor şi Adulţilor cu Autism din România – Filiala Craiova.

Vine din rândul oamenilor implicaţi în munca loc, cărora le place ceea ce fac şi se străduiesc să cât mai atenţi la detaliile profesiei. Consideră un privilegiu faptul că interacţionează zilnic cu oameni de la care a învăţat să preţuiască tot ce este simplu, frumos, lucrurile aparent banale pentru un om sănătos, şi cu ajutorul cărora nici nu uită că ele sunt cele care contează. Până să vină la A.N.C.A.A.R. Craiova şi să intre în contact cu copiii diagnosticaţi cu tulburări din spectrul autist a lucrat la Dobreşti, apoi la Şcoala Sfântul Vasile.

„Fiind în ambele forme de învăţământ mi-am dat seama că victorii poţi avea şi într-o parte şi în cealaltă, totul este să ţi le doreşti. Până la urmă este vorba despre educaţie şi de felul în care înţelegi să o construieşti“, spune Vergi Gîdea. Printre copiii şi tinerii cu autism a trebuit să încerce să descifreze o lume care este pentru cei mai mulţi o mare necunoscută şi în care sunt încă numeroase semne de întrebare. Mărturiseşte că nu ştia mare lucru despre acest univers când a venit în echipa de terapeuţi ai asociaţiei, dar a găsit aici înţelegere şi susţinere pentru a învăţa. N-a fost uşor şi nici acum nu ar îndrăzni să spună că ar fi, dimpotrivă, este greu, însă revine şi spune că dacă îţi place să fii în preajma copiilor, nu poate fi altfel decât frumos.

„Este important să vrei să îi înţelegi, să vezi cum au făcut alţii mai avansaţi să aibă rezultate bune cu terapiile aplicate“, mai spune ea.

Susţine egalitatea în drepturi pentru copii

Fiecare zâmbet sau semn cald, pozitiv venit de la cei pe care îi ajută să capete deprinderi atât de fireşti şi totuşi atât de greu de căpătat uneori, precum legarea şireturilor, servirea mesei, desenul sau decupajul pe contur, realizarea unui puzzle, jocul inocent cu mingea, ajunge să fie acea victorie dorită de orice educator responsabil. Este indignată că nu sunt şcoli specializate pe autism care să vină în sprijinul lor de când sunt foarte mici, că învăţământul nu te pregăteşte şi pentru această categorie, că sunt marginalizaţi, deşi au aceleaşi drepturi ca orice alt cetăţean.

„Copiii sunt toţi copiii şi trebuie în egală măsură luaţi în seamă“, precizează Verginica Gîdea, mărturisind că educaţia de bună calitate, cu înţelegere şi respect faţă de semeni începe la vârste fragede, acasă, iar părinţi demni de toată admiraţia sunt cei care fac tot posibilul să îşi armonizeze copiii sănătoşi cu cei încercaţi de boală atât de bine încă să nu fie vreodată vorba de diferenţe între ei.

Născută
3 decembrie 1979, comuna Sadova-Dolj
Studii
Facultatea de Psihologie, Universitatea Spiru Haret, Anul I
Şcoala Postliceală de Învăţători-educatori pentru învăţământul special
Familie
Căsătorită. Are un băieţel.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite