Craiova: Portret / Alexandru Cristian Bălăceanu, kinetoterapeutul cu suflet de copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se călăuzeşte după principiul „mişcarea înseamnă viaţă“, convins fiind că mobilitatea este într-adevăr sănătate pentru trup şi minte.

Este unul dintre bursierii Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport, care a avut şansa extraordinară de a pune în practică învăţături căpătate în ţară într-o instituţie de învăţământ superior foarte bine pusă la punct în privinţa dotărilor. La sfârşitul anului IV, a plecat în Turcia, la Universitatea Pamukkale, unde şi-a încheiat practic studiile.

„Este o diferenţă uriaşă faţă de ce avem noi aici, vorbesc de logistica necesară ca să faci practică de specialitate ca la carte. Au spital propriu, iar studenţilor li se pune totul la dispoziţie, numai să înveţe. Am avut foarte mult de învăţat din experienţa acesta“, povesteşte Alexandru, în prezent kinetoterapeut în echipa Asociaţiei Naţionale pentru Copii şi Adulţi cu Autism din România (ANCAAR), filiala Craiova.
Spre kinetoterapie a mers la recomandarea mamei lui şi recunoaşte că a făcut o alegerea potrivită.

„Este o meserie de care nu ai cum să te saturi. Iar eu o fac cu drag. Lucrez cu oameni, pentru oameni, şi de fiecare dată mai învăţ ceva“, îşi continuă Alex povestea.

Cu munca s-a obişnuit în studenţie. N-a vrut să lase doar în seama părinţilor efortul financiar pentru studiile lui, aşa că s-a angajat pentru a câştiga şi el o parte din bani. La ANCAAR este din 2008. Sunt doi ani în care a ajuns la concluzia că în profesie evoluezi atunci când lucrezi într-un mediu constructiv, aşa cum îl consideră pe cel de la asociaţie. „Aici am văzut ce înseamnă să comunici bine cu oamenii cu care munceşti“, mărturiseşte tânărul, care, alături de ceilalţi doi colegi ai săi, se ocupă de programul de recuperare a tinerilor cu autism.   

Recomandă stilul de viaţă sănătos

Iubeşte sportul de când se ştie. A practicat culturism, a jucat baschet, îi place mult şi handbalul. Şi-ar fi dorit să facă performanţă în culturism, dar este un sport foarte costisitor, aşa că a continuat să-l practice ca hobby.

„Este sănătos să faci sport, oricare ar fi el, iar copiii ar trebui educaţi de mici să facă mişcare, să stea cât mai puţin în faţa calculatorului sau la desene animate. Şi mai trebuie avut grijă cu dulciurile şi sucurile carbogazoase, de care unii chiar fac abuz, iar la vârste fragede iau foarte mult în greutate, kilograme care le pot pune în pericol sănătatea. Ştiu că nu e uşor să faci un copil să renunţe la dulciuri, dar să primească puţine este posibil“, recomandă Alexandru Bălăceanu.  



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite