Craiova: Portret/ Mariana Cebuc a lăsat catedra pentru a-şi asculta semenii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Originară din Motru, specialista în psihologie de la Gruparea de Jandarmi Craiova îşi ajută colegii să treacă peste greutăţile vieţii.

Se vede cu ochiul liber atunci când stai de vorbă cu Mariana Cebuc că este o femeie care ştie ce vrea. Nu ai nevoie decât de câteva minute să realizezi că a muncit de mică şi că a ajuns acolo unde îşi doreşte. Vorbeşte despre munca ei cu multă pasiune şi cu o dăruire rar întâlnită. „Din anul 2002, am devenit  psiholog la Gruparea de Jandarmi Craiova. Din prima zi, am încercat să intru în pâine, cum se spune, şi nu m-am dat înapoi de la nimic. Nu cred că este cineva aici care să îmi fi cerut ajutorul, iar eu să fi refuzat. Cred că fiecare om se simte bine acolo unde îi este locul. Recunosc că am muncit mult să ajung aici, dar nu îmi pare rău. Dacă ar trebui să o iau de la capăt, tot asta aş alege“, spune cu zâmbetul pe buze psiholgul din cadrul Grupării de Jandarmi Craiova.     


„Am lucrat în învăţământ, dar am renunţat“


Îşi aduce aminte cu drag şi de perioada în care a lucrat în învăţământ în Petroşani. „Îmi plac foarte mult copiii şi mă simţeam minunat în jurul lor. A fost o perioadă de patru ani în care m-am implicat în multe proiecte. I-am învăţat pe elevii mei ce este important în viaţă şi să se gândească de mai multe ori înainte de a lua o decizie. Am încercat să fac în aşa fel încât în urma mea să rămână ceva şi am vrut ca ei să îşi aducă aminte de mine cu drag. Dar visul meu de mic copil a fost acela de a deveni psiholog, aşa că am plecat să îmi urmez calea. Soţul meu a fost alături de mine şi m-a susţinut în tot ce am făcut“, povesteşte Mariana Cebuc.


„Colegii îmi povestesc aproape totul“


Tânăra susţine că de nouă ani ştie aproape totul despre colegii ei. Majoritatea discută cu ea despre problemele pe care le au şi îi cer ajutor. „Este foarte greu să nu te implici emoţional în poveştile oamenilor. Încerc cât mai mult să gândesc raţional şi să le dau sfaturile cele mai bune. Până la urmă, pentru asta am fost pusă aici. Totul este confidenţial şi nu voi dezamăgi pe nimeni niciodată. Viaţa lor personală rămâne în spatele uşilor, acolo unde ei vin şi vorbesc deschis cu mine“, precizează psihologul din Cadrul Grupării de Jandarmi Craiova.  
Mărturiseşte că acasă este locul unde se simte cel mai bine şi unde se relaxează. „Pe mine şi pe cei doi copii ai mei ne apucă dimineaţa stând de vorbă. Îmi face  plăcere să îi ascult şi mă bucur că ei văd în mine o prietenă adevărată şi nu îmi ascund nimic. De fiecare dată, eu sunt cea care mediază conflictele între ei şi îi ajută să înveţe să comunice mai bine cu cei din jur“, încheie Mariana Cebuc.

Născută. 21 august 1974, Motru.
Studii. Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei din Petroşani.
Familie. Căsătorită, are doi copii.

Ce-i place ?

Să interacţioneze cu oamenii, să îi asculte şi să îi ajute atunci când au o problemă şi nu ştiu cum să o rezolve. Adoră să îşi petreacă timpul liber alături de familie. Iubeşte şi animalele şi vrea să se implice într-o campanie de ajutorare a sufletelor nevinovate.
Ce nu-i place ?
Nu suportă degradarea umană şi nu este de acord cu cei care aduc pe lume un copil, dar nu sunt în stare să aibă grijă de el aşa cum trebuie. „Dacă animalele îşi sacrifică viaţa pentru puii lor, noi de ce nu putem face acest lucru? Mă doare când văd că unora nu le pasă de cei de lângă ei şi de cele mai multe ori le întorc spatele“, a spus Mariana Cebuc.

Te-ai gândit să îţi deschizi un cabinet de psihologie?
Mai întâi am nevoie de mulţi bani, iar după aceea trebuie să am timpul necesar să acord unui astfel de proiect de importanţă maximă. Deocamdată vreau să îmi fac cât mai bine meseria, iar este o vorbă: „niciodată să nu spui niciodată“.
Te-ai gândit să profesezi în străinătate ?
Viaţa mea este aici în acest moment. Am o familie minunată şi cred că mi-ar fi greu să mă despart de ei. Sunt mulţumită cu ce am şi sufleteşte mă simt împlinită. Iar până la urmă, asta contează cel mai mult. Mă bucur când văd că băiatul şi fata mea îmi cer sfaturi.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite