Craiova: Portret/ Gabriel Nedelea, poetul pasionat de literatura hispanică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gabriel Nedelea susţine că îi plac foarte mult scriitorii spanioli şi portughezi
Gabriel Nedelea susţine că îi plac foarte mult scriitorii spanioli şi portughezi

Gabriel Nedelea scrie poezii din clasa a şasea. În doar doi ani a primit şapte premii naţionale pentru poezie şi trei premii pentru critică literară.

Tânărul s-a născut într-o localitate din judeţul Mehedinţi, dar a mers la şcoală în Craiova. Pasiunea pentru poezie a descoperit-o în clasele primare, iar primele versuri le-a scris în clasa a şasea. „Erau pentru o fată. Era o poezie de dragoste cu dulcegării şi nichitisme“, îşi aduce aminte Gabriel.  Nu mai ţine minte dacă poezia a avut efect, dar ştie cu siguranţă că în clasa a opta a fost cu totul cuprins de febra scrisului. Atunci i-a descoperit pe Lucian Balga şi Nichita Stănescu, din manualele şcolare. Primele sale poezii au fost publicate în revista şcolii, versurile fiind bineînţeles tot unele de dragoste. Deşi literatura era principala sa pasiune, a ales să se înscrie la un liceu sportiv. „Am intrat la Petrache Trişcu pentru că acolo voiam să ajung. Am făcut atletism de mic, îmi plăcea sportul“, îşi argumentează tânărul decizia. Până la finalul liceului a strâns o colecţie impresionantă de poezii. Deja îi descoperise pe marii poeţi ai literaturii româneşti, moment în care a hotărât să urmeze cursurile Facultăţii de Litere din Craiova. „Acum nu mai scriam pentru tipe, evident“, spune acesta, râzând. Debutul propriu-zis l-a avut în anul II de facultate, atunci când a început să publice pentru www.sisif.ro, revistă unde ocupă funcţia de redactor şi pentru publicaţia „Mozaicul“.

Este fan Gellu Naum şi Nichita Stănescu

De atunci au început să curgă premiile pentru Gabriel. La insistenţele unui prieten, şi-a trimis creaţiile la mai multe concursuri de poezie, pe care le-a câştigat fără probleme. CV-ul său conţine zece premii naţionale, dintre care şapte sunt acordate pentru concursuri de poezie şi trei pentru critică literară. Primul volum de poezii cu numele său urmează să apară anul acesta. Până atunci se mulţumeşte cu faptul că  operele sale au ajuns în colecţiile publicate de către organizatorii concursurilor de poezii. „Concursurile de poezie importante publică un volum cu operele câştigătoare. Eu am participat la trei astfel de concursuri“, explică acesta. Gabriel a mai publicat poeme şi pentru revista Scrisul Românesc. Pe lângă facultate, Gabriel mai are o ocupaţie: prezintă emisiunea Cartea Săptămânii, la postul de televiziune local TVS. Acesta este şi membru al Cenaclului „Mozaicul“. Atunci când vine vorba de autori preferaţi, tânărul are o listă impresionantă. „Scriitorul meu preferat este cu siguranţă Gellu Naum. La acelaşi nivel aş putea să aduag şi pe Nichita Stănescu. Din literatura străină îmi place foarte tare Federico Garcia Lorca şi Paul Celan“, mărturiseşte acesta. Gabriel mai spune că este un mare fan al poeziei hispanice. „Scriitori spanioli şi portughezi îmi plac foart mult“, susţine studentul.

Data naşterii: 30 iulie1987, Cojmir, Mehedinţi.
Studii: Masterand al Facultăţii de Litere, Craiova.
Pasiuni: Literatura şi atletismul.

1.    Ce e poezia pentru tine?
G.N.: Cred că e momentul cel mai real şi fantastic, magic aş zice, atunci intri într-o comunicare subtilă cu tot ce e în jur şi mai ales cu tine.

2.    De proză ce părere ai?
G.N.: Îmi place şi proza. Am scris proză scurtă, ceva între liric şi fantastic, dar nu am trimis la concursuri. Cred că anul acesta o să public şi proză.

Ce îi place
„Evident, îmi place literatura, cea hispanică în special, dar şi poezia românească, pe care o consider cu totul şi cu totul specială. Îmi plac de asemenea pictura şi sportul“.

Ce nu îi place
„Nu îmi plac filmele româneşti, deşi actorii sunt foarte buni şi nu îmi plac nici emisiunile TV curpinse între 17 şi 17. De ce? Pentru că sunt show-uri ieftine, îmi vine greaţă de aşa numita lume mondenă din România“.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite