Craiova: Portret/ Aniela Sasu, medicul care te face să zâmbeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Are una dintre cele mai frumoase meserii din lume: aceea de a readuce zâmbetul pe chipurile oamenilor care trec pragul cabinetului său.

I-a plăcut matematica, dar a ales să facă medicină, mai precis stomatologie. Un domeniu pe care nu mulţi se încumetă să-l îmbrăţişeze: ortodonţia, adică îndreptarea şi corectarea poziţiei dinţilor, un domeniu care i-a dat ocazia să lucreze cu foarte mulţi oameni, toţi în căutarea unui zâmbet perfect.
A pornit la drum alături de soţul ei, Cosmin, medic stomatolog, iar astăzi se pot mândri cu una dintre cele mai moderne policlinici stomatologice din Bănie. Începutul nu a fost uşor, dar nu s-a dat niciodată bătută. „Am început cu un spaţiu mai mic, pe care îl avea mama. Noi am făcut creditul pentru cumpărarea aparaturii. Într-un an am terminat de achitat creditul şi am făcut altul şi tot aşa, până când am făcut această policlinică, cu fonduri europene. Ne-am dat seama că nu mai făceam faţă cu un singur scaun, aşa că am hotărât să ne extindem. Am aflat că este posibil să îţi dezvolţi afacerea cu banii europeni şi am reuşit. Acum suntem trei medici în policlinică: eu, soţul meu şi o prietenă, tot stomatolog“, a spus Aniela Sasu.

Nerăbdarea, cel mai puternic obstacol

Medicul ortodont spune că oamenii au început să conştientizeze importanţa tratamentului ortodontic, dar în continuare majoritatea pacienţilor săi sunt copii, care primesc, de obicei, un aparat metalic. „Copiii trec mai uşor peste corvoada de a purta aparat dentar. Adulţilor le vine mai greu să ia o astfel de decizie şi pentru faptul că sunt implicaţi în activităţi sociale, chiar dacă există aparate fizionomice care nu se văd atât de mult ca dispozitivele metalice“, a spus Aniela Sasu.  Lucrul cu micuţii a făcut-o să realizeze cât de frumoasă este meseria pe care şi-a ales-o. Nerăbdarea, întrebările puse de prichindei, dar şi de părinţi, sunt lucruri pe care le tratează cu îngăduinţă şi nimic nu egalează satisfacţia de a vedea, pe parcursul celor câteva luni de tratament, transformările prin care trec adulţii şi copiii, atât la nivel mental, cât şi fizic.

Toţi pacienţii care îi trec pragul au însă un numitor comun: nerăbdarea, aproape obsesivă, de a-şi da jos aparatul dentar. Medicul ortodont ne-a povestit însă că i-a fost dat să trăiască şi situaţii hilare, când o pacientă nu mai vroia să se despartă de aparat. „Mi-a spus că se ataşase de el“,a spus Aniela Sasu. Medicul susţine însă că, deşi majoritatea românilor au învăţat să privească tratamentul de îndreptare al dinţilor ca pe un lucru normal, va mai trece mult timp până când aceştia vor considera consultarea unui medic în această problemă un lucru firesc.

Profil
Data naşterii

10 noiembrie 1973, Craiova, Dolj.
Studii
Facultatea de Stomatologie, Craiova.
Specializare pe ortodonţie şi ortopedie dento-facială, Bucureşti.
Familie
Căsătorită, doi copii
Ce-i place
Să citească, să facă sport (înot şi schi) şi să călătorească. „Dintre toate locurile unde am fost, mi-a plăcut Roma foarte mult pentru că, oriunde întorceai capul, vedeai câte ceva, un colţ de istorie“, ne-a mărturisit Aniela Sasu.
Ce nu-i place
Ca orice om care ştie ce vrea de la viaţă, Aniela Sasu spune, fără ocolişuri, că urăşte minciuna şi linguşeala. „Mă deranjează să fiu minţită, nu-mi place să pierd vremea şi nici să fiu linguşită“, ne-a spus medicul ortodont.
Cât costă un aparat dentar?
A.S.: Depinde de materialele din care este făcut. Unul metalic, care este, de obicei, potrivit copiilor, costă aproximativ 1.200 de lei. Unul fizionomic, potrivit adulţilor, costă 1.700 de lei.
Puteţi face un zâmbet frumos oricui?
A.S.: De obicei, tratamentul ortodontic duce la rezolvarea problemelor de aliniament al dinţilor, însă sunt şi situaţii în care acesta nu este suficient şi este necesar un tratament combinat cu cel chirurgical.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite