Craiova: Portret/Cosmin Dinuţ antrenează atleţi şi dă clasă altor interpreţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Profesorul de sport din comuna Izvoare este pasionat de muzica populară, fiind premiat la festivaluri folclorice încă din copilărie.

La numai cinci ani a urcat pentru prima dată pe scenă, la un concurs de muzică populară organizat în Craiova, de la care s-a întors cu premiul I. Cosmin îşi aminteşte că nu i-a venit să creadă atunci când şi-a auzit numele printre cele ale interpreţilor câştigători. „Am cântat «Lie, Ciocârlie». Eram eu copil, dar de pe-atunci aveam voce frumoasă şi trăiam fiecare cuvânt, fiecare strofă pe care o fredonam. Cred că am transmis publicului toată emoţia pe care o simţeam“, povesteşte Cosmin.


Un deceniu la catedră


A urmat cursurile Liceului Agricol din Calafat, la Secţia de Medicină Veterinară. „Eu îmi doream să studiez anatomie“, recunoaşte olteanul. În mod surprinzător, a ales să susţină examenul de admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. „Aveam atâta energie în mine, încât trebuia să o folosesc cumva. Când eram mic, jucam tenis până la epuizare. Aşa am ajuns să fac Sportul“, explică doljeanul, care este profesor în comuna Izvoare de peste un deceniu.


Cosmin nu a renunţat însă niciodată la muzică. Dimpotrivă, chiar dacă s-a specializat în alte domenii, tânărul s-a înscris în paralel la Şcoala de Artă Populară Cornetti din Bănie. Eforturile, spune el, au fost uriaşe. „Eram nevoit să fac naveta între Izvoare, unde predau, şi Craiova, ca să ajung la cursuri. Chiar dacă era ger, eu luam autobuzul după ce terminam orele şi veneam la oraş, unde mă pregăteam intens la muzică. Mă întorceam acasă seara târziu, rupt de oboseală. Dar nu am regretat nicio clipă, pentru că am făcut totul din inimă“, mărturiseşte profesorul de sport.


Apreciat de Petrică Mâţu Stoian


De-a lungul anilor, a participat la numeroare concursuri de muzică şi a fost remarcat de cântăreţi renumiţi, printre care Maria Ciobanu şi Petrică Mâţu Stoian, acesta din urmă înmânându-i anul trecut premiul pentru cea mai bună interpretare. Festivalul, organizat în Drobeta Turnu Severin, a reunit concurenţi din toată ţara, iar Cosmin este mândru că a reuşit performanţa să-i depăşească. Tânărul spune că melodiile sale de suflet, pe care le-a cântat cu drag ori de câte ori a avut ocazia, sunt „M-a făcut mama oltean“, „Cui plac eu nu-mi place mie“ şi „Cine-a pus cârciuma-n drum“. „Asta nu înseamnă însă că nu iubesc muzica uşoară. Cine cântă trebuie să se priceapă la orice gen muzical“, crede artistul, care visează să aibă acelaşi succes în cariera de solist ca şi Maria Ciobanu.

Profil
NĂSCUT. 30 martie 1975, comuna Izvoare, judeţul Dolj.
STUDII. Liceul Agricol din Calafat; Şcoala de Artă Populară Cornetti din Craiova; Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, Universitatea din Bucureşti.
PASIUNI. Muzica, tenisul.

Ce îi place:
„Ador călătoriile şi vacanţele pe litoral, sunt înnebunit după voleiul pe plajă şi chiar în apă. De câte ori am ocazia, joc tenis de câmp.“  
Ce nu-i place:
„Sunt indignat atunci când văd oameni cu multe posibilităţi financiare, care sunt invidioşi pe cei care nu au o situaţie materială bună, dar sunt talentaţi.“


Cum se împacă muzica şi sportul?
Îmi fac timp pentru toate. Cu elevii de la şcoala din Izvoare am participat la trei concursuri de atletism şi la toate aceste competiţii am obţinut titluri de campion judeţean.
Aţi renunţa la cariera din învăţământ pentru cea artistică?
Nu, în niciun caz. Consider că le pot îmbina foarte bine pe amândouă, în mod profesionist. Pot fi un dascăl excepţional şi un cântăreţ pe măsură.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite