Craiova: Portret/Horaţiu Buzatu, arhitectul afacerilor cu maşini în Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Avea doar 25 de ani când, împreună cu un prieten, a decis să intre în afaceri. Astăzi deţine cea mai mare reprezentanţă auto din Oltenia.

În afaceri a fost ca şi în politică: un amestec de creativitate şi idealism. Dacă în politică aceste atuuri l-au trădat la un moment dat, în dezvoltarea firmelor sale au fost cele care l-au ajutat să meargă mereu mai departe. Spiritul boem al lui Horaţiu Buzatu a găsit mereu o contrapondere perfectă în pragmatismul asociatului său în afaceri şi vechi prieten, Mircea Nistor. „Am avut mare noroc cu el: e un tip cartezian, nu uită niciodată nimic şi ştie în fiecare clipă unde se află ceva. Cea mai mare parte a succesului nostru lui i se datorează“, spune Buzatu.
Începuturile afacerii sunt demne de un roman, pus în scenă într-o cameră a casei sale părinteşti. Acolo au început să curgă ideile, planurile, socotelile. „Cine mă crede acum când spun că am încheiat prima mea tranzacţie când am cumpărat lapte praf în plasă şi m-am dus cu tramvaiul la băcănie, să-l dau? Asociatul meu fura maşina lui taică-su ca să distribuim marfă“, îşi aminteşte, zâmbind, omul de afaceri. Încet-încet, eforturile celor doi tineri care au văzut în libertatea oferită de Revoluţie o oportunitate au dat roade. S-au mutat într-o gasonieră închiriată pe care ulterior au cumpărat-o, apoi au închiriat-o pe cea de lângă pentru ca mai apoi să o cumpere. Aşa s-a născut afacerea Arhidesign, firmă prin care cei doi distribuiau produse de papetărie şi pe care au transformat-o într-un cunoscut producător de profil.


Prima reprezentanţă auto din Craiova


Şi cum în afaceri e vital să ai noroc, dar şi să profiţi de şansele care ţi se ivesc în cale, nu a trecut mult până când a apărut firma Plusauto, prima reprezentanţă auto din Bănie. „Ne plăceau maşinile, dar dincolo de curiozitatea de a examina maşini în parcare, am avut şansa să mergem mai departe. Sunt puţini oamenii care pot să facă ce le place“, susţine Buzatu.
Clienţi fideli ai mărcii Ford, au decis să deschidă un magazin în care să vândă maşini craiovenilor. „Am adus prima dată două maşini pe o platformă: Un Ford Focus şi un Ford Fiesta. A fost un succes, mai ales că nimeni nu mai încercase genul acesta de business în Craiova“,a mai spus omul de afaceri. Treptat, a fost nevoie de un service care să asigure întreţinerea maşinilor vândute prin dealer, apoi de reprezentanţe în Slatina şi Mehedinţi şi astăzi Plusauto a ajuns al doilea dealer din ţară ca număr de spaţii, după Ţiriac Auto. „Totul a decurs natural, susţinuţi doar de ideea că mereu există soluţii“,spune Buzatu. Acesta se declară uimit de faptul că tinerii care au astăzi vârsta pe care o avea el când a intrat în afaceri „pornesc în viaţă gata învinşi, îţi înşiră n motive pentru care nu pot face un lucru“.

Data naşterii
30 octombrie 1961, Craiova.
Studii
Institutul de Arhitectură şi Sistematizare, Bucureşti.
Familie
Căsătorit, are trei copii.
Ce-i place?
Mâncărurile gătite de soţia sa, mai ales sarmalele şi creveţii picanţi, despre ultimii spunând că niciodată nu sunt de ajuns.Ar mai fi apoi Noua Zeelandă, o ţară cu „o linişte desăvârşită şi un bun-simţ natural debordant“. Nu în ultimul rând, adoră maşinile.
Ce nu-i place?
A rămas dezamăgit de politică, atât de cei care „administrează puterea, cât şi de cei care joacă rolul opoziţiei“. „E foarte multă impostură şi sunt foarte mulţi oameni care aplaudă. Mi-e teamă că nu vor avea motiv de bucurie“, spune Buzatu.
Întrebări şi răspunsuri
Cu ce vă ocupaţi în timpul liber?
Strâng fotografii pentru o expoziţie pe care o voi face împreună cu un prieten şi scriu pe blog. Chiar dacă nu mai sunt un politician activ, constat că sunt citit şi mă bucură asta, am cititorii mei.
Ce le reproşaţi celor care apar astăzi în spaţiul public?
Nimeni nu se mai preocupă de ce se întâmplă în acest oraş, care are o universitate, este al cincilea oraş din ţară. Toţi sunt interesaţi de alianţa cu ăştia, cu ceilalţi, de interesul propriu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite