Craiova: Plângere penală în procesul „Domnişoara Pogany”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Consiliului Judeţean, Ion Prioteasa, a  anunţat astăzi că autorităţile judeţene au depus o plângere penală, reclamând falsul depus la dosarul „Domnişoara Pogany”.

Acţiunea vine după ce marţi conducerea executivă a Consiliului Judeţean Dolj a acuzat-o pe cea care revendică sculptura „Domnişoara Pogany”, aflată în colecţia Muzeului de Artă Craiova, că ar fi depus la dosar documente false. Ion Prioteasa a prezentat atunci o copie după contractul de vânzare-cumpărare depus în instanţă de Aurelia Balcica Măciucă şi o alta după contractul depus de reprezentanţii Consiliului Judeţean, între cele două documente existând o diferenţă semnificativă. "Muzeul de Artă depune această plângere prealabilă, pentru că, aşa cum am arătat şi data trecută, faţă de procesul-verbal cu semnăturile şi acordul celui care a dorit să vândă această operă de artă şi să ia pe ea 70.000 de lei – la vremea respectivă, o sumă foarte mare – s-a adresat instanţei şi a prezentat un document fals, în care tatăl domniei sale – vânzătorul, nu mai are semnătura, faţă de cum avea înainte şi, în materialul pe care l-a trimis către instanţa de judecată recunoaşte, totuşi, că «Tatăl meu a fost forţat să renunţe la sculptura în bronz Miss pogany, semnând un contract de vânzare-cumpărare». Deci, recunoaşte că a semnat, dar documentul pe care îl prezintă este fără semnătură. Practic, a eludat această semnătură",a spus astăzi preşedintele CJ Dolj. Acesta a precizat faptul că Ministerul Culturii a ştiut de proces, având în vedere că bucureşteanca Aurelia Măciucă a chemat în judecată şi ministerul, dar s-a retras la un moment dat invocând lipsa calităţii procesuale. În plus, potrivit preşedintelui CJ, soţul Aureliei Balcica Măciucă lucrează în cadrul ministerului.
Aurelia Balcica Măciucă a intentat proces la începutul lui 2010, solicitând în instanţă constatarea nulităţii absolute a contractului de vânzare-cumpărare încheiat în 1976 între tatăl său, Octavian Moşescu şi Muzeul de Artă Craiova. Bătrâna susţine că tatăl său a fost forţat, prin exercitarea unor presiuni politice, să vândă lucrarea „Domnişoara Pogany”, o replică după o celebră sculptură aparţinând lui Constantin Brâncuşi şi aflată astăzi la Muzeul din Philadelphia.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite