Craiova: Petrom închide Doljchim la sfârşitul lui 2010

0
Publicat:
Ultima actualizare:

1.000 de lucrători ai combinatului Doljchim vor rămâne până la sfârşitul anului viitor fără loc de muncă.Petrom a decis să renunţe la activitatea de petrochimie din portofoliul companiei.

Sfârşitul de an aduce veşti proaste pentru cei aproape 1.000 de angajaţi ai combinatului chimic din Craiova, deţinut de Petrom. Conducerea companiei, controlată în proporţie de 51% de OMV, a anunţat ieri că, până la sfârşitul anului 2010, va renunţa în totalitate la activitatea de petrochimie, adică la Doljchim, pentru că „atât produsele chimice, cât şi produsele petrochimice nu fac parte din obiectul principal de activitate al Petrom şi că randamentul acestor activităţi în condiţiile actuale şi prognozate de piaţă este foarte scăzut”, se arată într-un comunicat al Petrom. Până atunci, Doljchim va opera în funcţie de necesităţile impuse de specificul activităţii integrate a Petrom.



35.000 lei, plăţi compensatorii pentru fiecare angajat

Potrivit datelor colectate de Inspectoratul Teritorial de Muncă Dolj, Petrom estimează deja că va disponibiliza 376 de angajaţi în luna februarie a anului viitor. Salariaţii combinatului spun că se aşteptau la această măsură, având în vedere că zvonuri despre închiderea unităţii circulau de foarte multă vreme, iar conducerea Petrom anunţase angajaţii de la Craiova că activitatea petrochimică nu constituie o prioritate pentru companie. „Noi mergem în pierdere acum, aşa că toată lumea se aştepta la această măsură. Nu am făcut niciodată parte din planul generos al Petrom, nu s-a investit în acest combinat. Practic, ne scot din business-ul lor, iar dacă avem noroc, ne ia şi pe noi cineva. Cei de la Petrom ne-au spus că sunt interesaţi de vânzare, iar dacă cineva vine cu o ofertă concretă, scrisă, îl vor vinde”,a spus Gheorghe Băiaşu, lider de sindicat în cadrul Doljchim. Potrivit acestuia, fiecare angajat al combinatului va primi la disponibilizare, conform planului social, peste 35.000 lei, în cazul celor cu peste 15 ani vechime.

Deocamdată, potenţialii cumpărători nu şi-au manifestat interesul pentru preluarea combinatului deşi, în urmă cu câteva luni, Petrom a negociat preluarea combinatului de către controversatul om de afaceri Ioan Niculae, care deţine combinatul de îngrăşăminte chimice de la Turnu Măgurele.

Reprezentanţii Petrom spun că, după închiderea combinatului vor fi urmate proceduri prin care situl industrial să fie depoluat. „După finalizarea activităţilor impuse de închiderea instalaţiilor, vom lua toate măsurile necesare convenite cu Agenţia Regională de Protecţie a Mediului“, au spus reprezentanţii Petrom.

Doljchim
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite