Craiova: Peste 130 de deţinuţi de la PMT încep anul şcolar

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Luni, 13 septembrie 2010 va debuta noul an şcolar şi la Penitenciarul de Minori şi Tineri Craiova (PMT).

În cadrul Şcolii de Arte şi Meserii Craiova, unitate de învăţământ ce îşi desfăşoară activitatea în incinta penitenciarului, vor fi organizate şi în acest an cursuri de pregătire şcolară pentru minorii şi tinerii din penitenciar la nivel primar, gimnazial şi liceal.

Unitatea de învăţământ beneficiază de săli de clasă, ateliere de instruire practică, teren şi sală de sport, amenajate şi administrate de penitenciar.
Astfel, pentru anul şcolar 2010 – 2011 au fost înscrise în programul de şcolarizare 133 de persoane private de libertate, minori şi tineri, la toate cele trei niveluri, după cum urmează: învăţământ primar 40 de elevi, gimnazial 62 iar în cel liceal 31. Douăzeci dintre viitorii elevi ai Şcolii de Arte şi Meserii Craiova vor păşi pentru prima dată pragul clasei, fiind înscişi în clasa I a.


Minorii şi tinerii care vor urma cursurile claselor a Xi a şi a XII a ale şcolii de arte şi meserii se vor putea califica în meseria de tâmplar iar cei care sunt înscrişi în clasele a IX a şi a X a ale liceului tehnologic vor fi instruiţi în meseriile de mecanic şi tâmplar.

"Plecând de la ideea că dreptul la educaţie este fundamental pentru orice fiinţă umană, persoanele private de libertate trebuie îndemnate să apeleze la programele de educaţie organizate de instituţiile penitenciare în colaborare cu inspectoratele şcolare. În plus, procesul instructiv-educativ constituie o condiţie de bază a recuperării acestora,  prin transmiterea unor valori fundamentale şi formare unor deprinderi şi atitudini care să determine un comportament pro-social", a declarat Daniel Barbu, purtătorul de cuvânt al penitenciarului. 

Finalizarea cursurilor şcolare sau profesionale de către persoanele private de libertate le aduce acestora diplome de absolvire şi certificate de calificare, documente recunoscute oficial, pe care nu se menţionează faptul că au fost obţinute în detenţie.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite