Craiova: Peste 1.000 de angajaţi ai CFR, disponibilizaţi de Mărţişor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproape o treime din angajaţii CFR Marfă din cadrul Regionalei Craiova va intra în şomaj de la 1 martie.Angajaţii concediaţi vor primi, pe lângă şomaj, două salarii compensatorii şi un venit de completare.

Sute de oameni, angajaţi ai CFR în cadrul Regionalei Craiova, vor rămâne în prag de primăvară fără un loc de muncă. Măsura face parte din programul de restructurări aprobat de Guvern, însă este contestată de sindicalişti, care spun că oamenii cărora acum li se dă cu piciorul au asigurat, de-a lungul timpului, menţinerea în stare de funcţionare a căilor ferate, deşi întreţinerea acestora a fost subfinanţată. „Aceşti salariaţi au dus greul căii ferate cu un risc major, pentru că infrastructura este depăşită. Cerem în fiecare an bani pentru mentenanţă şi nu ni se dau niciodată. În aceste condiţii, accidentele feroviare vor fi tot mai dese în România”,a spus Cristian Căţilă, vicepreşedinte executiv al Uniunii Teritoriale a Sindicatelor Mişcare - Comercial pe Regionala CFR Craiova. Potrivit planului de restructurare, în cadrul Regionalei Craiova 950 din cei aproximativ 3.500 de salariaţi ai CFR Marfă, 90 de persoane din cadrul CFR Infrastructură şi peste 100 de angajaţi ai CFR Călători vor intra în şomaj în perioada următoare. Sindicaliştii mai spun că nu au fost consultaţi la întocmirea listelor nominale cu persoanele care urmează să părăsească CFR, fiind puşi în faţa faptului împlinit de către conducere.

Două salarii compensatorii pentru disponibilizaţi

Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj a fost deja anunţată că CFR începe concedierea în masă a salariaţilor. Potrivit planului de măsuri sociale, aceştia ar urma să primească, pe lângă indemnizaţia de şomaj, o sumă echivalentă a două salarii medii nete şi un venit de completare la indemnizaţia de şomaj în cazul în care nu îşi vor găsi de lucru în perioada următoare. Venitul de completare va fi acordat pe o perioadă de 12 luni pentru persoanele care au o vechime în muncă de până la 15 ani, 13 luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă între 15 şi 25 de ani şi 15 de luni pentru salariaţii care au o vechime în muncă de peste 25 de ani.

CFR Marfă, falimentată de managementul defectuos

Societatea care acum se vede nevoită să renunţe la o mare parte din angajaţi a fost profitabilă până în 2008. Sindicaliştii spun însă că politica de management dusă de fostul director Călin Graţian, care a demisionat între timp şi s-a angajat la o companie concurentă, a fost cea care a dus compania pe pierdere.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite