Craiova: Pensionaţii pe caz de boală, chemaţi la reexaminare. "Chiar sunt bolnavă, nu mă prefac"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Casa de Pensii a demarat o verificare a persoanelor pensionate pe caz de boală. Doljenii care nu au actele medicale în regulă în dosar au ajuns astăzi în faţa comisiei de reexaminare de la spital. Zeci de olteni au fost chemaţi astăzi la Spitalul Nr 1 şi la Filantropia, pentru expertiză medicală

Casa Judeţeană de Pensii (CJP) a început o amplă campanie de verificare a pensionarilor pe caz de boală la domiciliu. Daniel Baciu, directorului CJP, a precizat că sunt vizaţi cei peste 7.000 de pensionari cu grad de invaliditate care primesc pensia direct pe card.

Aproape 1.000 de persoane verificate

Până acum, din cele 7.000 de persoane în această situaţie, au fost verificate aproape 1.000 de persoane, din care 200 nu au fost găsite la domiciliu. „Aceste 200 de persoane au primit invitaţie să se prezinte la Casa de Pensii cu buletinul, pentru a-şi clarifica situaţia privind domiciul. În cazul în care nu se prezintă, noi notificăm comisia de expertiză, iar comisia îi cheamă la reexaminare. Dacă nu se prezintă la comisie în 30 de zile, pensia le va fi suspendată, iar dacă se constată din actele medicale că nu mai sunt bolnavi, îi depensionăm”, a spus Baciu. Potrivit acestuia, scopul acestei acţiuni este depistarea acelor persoane care au plecat să muncească în străinătate, iar pensia lor este ridicată de pe card de rude.

Control la cerere


 Un alt control, general de data aceasta, a fost declanşat de la 1 iulie şi va dura un an. Verificarea vizează toţi pensionarii pe caz de boală din judeţ revizuibili, adică aproximativ 40.000 de persoane, . “Până în prezent au fost verificate 2.700 de persoane, iar 2.350 s-au confirmat. 370 de persoane au fost chemate din nou la comisia de expertiză”, a mai spus Baciu. Criteriile luate în calcul de cele cinci comisii de expertiză din care fac parte medicii Casei de Pensii sunt vârsta, afecţiunea sau actele medicale depuse la dosar. În funcţie de rezultatele reexaminării, oamenii pot fi trecuţi în alt grad de invaliditate sau pot fi depensionaţi. “Cei nemulţumiţi pot contesta rezultatul, însă vom vedea abia peste o lună dacă vom avea astfel de situaţii”,a spus Baciu.

“Nu mă prefac”

Persoanele a căror dosare au trezit suspiciunea lucrătorilor de la Pensii, au ajuns astăzi cu sutele în faţa comisiilor de expertizare de la cele două spitale, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă şi “Filantropia”.

Doljenii au ajuns la spital de la primele ore ale dimineţii.

image

Am fost operată de două ori, mi-au fost scoase splina şi fierea, acum urmează ficatul. Nu ar trebui să mai mă trimită să-mi fac această expertiză, pentru că boala mea e definitivă, nu mă prefac”, ne-a spus Popa Angela (53 de ani), din Craiova (foto jos).

Popa Angela, operată de două ori, este pensionată medical. Foto: Laurenţiu Nica

image

Ion Genunche, de 57 de ani, din Goeşti (foto jos), care aştepta în această dimineaţă în faţa spitalului pentru expertiza medicală. Bărbatul spune că suferă de ciroză şi că ar trebui să se odihnească, nu să fie pus pe drumuri.

image

Am fost operat de ulcer duodenal, am probleme la rinichi şi ciroză. De cinci ani sunt pensionat pe caz de boală. Pensia mea este de 700 de lei, însă aproape jumătate se duc pe medicamente. Plus că acum, la examinare, mai cheltui vreo 200 de lei cu analizele obligatorii. Noi, cei care suntem bolnavi de-adevăratelea, ar trebui să ni se dea pensionare definitivă, nu revizuibilă”, este de părere Ion Genunche, de 57 de ani (foto jos).

Pensionarii au primit câte o somaţie, ca să se prezinte la spital.

image

Pensionat angajat
Controalele demarate de Casa Judeţeană de Pensii printre pensionarii pe caz de boală din Dolj au scos la iveală mari nereguli. Potrivit directorului CJP Dolj, Daniel Baciu, în momentul confruntării bazei de date cu salariaţii care contribuie la pensii şi cea a pensionarilor pe motiv de invaliditate, a fost descoperit cazul unui bărbat care era pensionat cu gradul I de invaliditate şi, ca atare, avea şi însoţitor, iar în acelaşi timp lucra cu acte în regulă la CFR, la siguranţa circulaţiei. „I-am făcut debit pe perioada în care a lucrat şi a beneficiat şi de pensie şi a reieşit că are de returnat aproximativ 13.000 de lei. Alte 15 persoane au fost găsite ca pensionari de gradul al doilea sau anticipat”, a spus Daniel Baciu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite