Craiova: Pensionările forţate aruncă zeci de copii în braţele altor asistenţi maternali

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de copii aflaţi în plasament la asistenţi maternali vor fi redistribuiţi în următoarea perioadă din cauza pensionărilor din sistem. În Dolj, au fost pensionaţi până în prezent nouă din cei 184 de asistenţi maternali din judeţ.

Statul tratează micuţii abandonaţi de familii ca pe nişte saci de cartofi. Din cauza pensionărilor forţate din sistem şi a faptului că în prezent nu pot fi angajaţi asistenţi maternali, aproximativ 30 de copii vor fi redistribuiţi la alţi asistenţi. „Problema noastră este că am dus o politică de economisire a banului şi niciun asistent maternal nu are în plasament un singur copil, aşa că va fi foarte dificil să îi redistribuim. Încercăm să identificăm soluţii”,a spus Florin Stancu, directorul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Potrivit datelor furnizate de DGASPC Dolj, nouă din cei 184 de asistenţi maternali au fost deja pensionaţi, în următoarea perioadă alţi lucrători ai direcţiei trebuind să se retragă din activitate.

Autorităţile prevăd retragerea din sistem a multor asistenţi

Asistenţii maternali spun că operaţiunea de redistribuire va fi extrem de dificilă având în vedere că fiecare angajat în domeniu are un atestat pentru un anumit număr de copii pe care îi poate primi în plasament. „De exemplu, eu am atestat pentru un copil sănătos şi unul cu probleme sau pentru doi sănătoşi. Nu ştim cum se va rezolva chestiunea asta”,a spus Cornelia Bercea, asistent maternal în Craiova. O altă problemă este cea a spaţiului, pentru că foarte puţini astfel de angajaţi au condiţiile necesare primirii mai multor copii în plasament. Autorităţile s-ar putea confrunta în curând cu retragerile masive din sistem. Conducerea DGASPC Dolj susţine că, în condiţiile în care salariile bugetarilor vor fi reduse cu 25%, asistenţilor maternali nu o să le mai rămână decât foarte puţini bani. „Deocamdată nu avem cazuri de renunţare, dar ne aşteptăm să apară”, a spus directorul Florin Stancu.

Scoşi la pensie


Conform unui memorandum semnat de fostul ministru de finanţe, Gheorghe Pogea, lucrătorilor din sistemul public li se întocmesc imediat dosare de pensionare dacă îndeplinesc condiţiile cumulate de vârstă şi vechime, dorindu-se astfel păstrarea locurilor de muncă pentru cei tineri. La nivel naţional au fost pensionaţi astfel peste 6.500 de oameni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite