Pensionari de 80 de ani iau lecţii despre inimă la Casa Studenţilor. Doi cardiologi le-au vorbit astăzi despre ateroscleroză

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Clubul de sănătate de la Casa Studenţilor a atras astăzi zeci de pensionari.
Clubul de sănătate de la Casa Studenţilor a atras astăzi zeci de pensionari.

Zeci de persoane, majoritatea pensionari, au venit în această dimineaţă la Casa Studenţilor din Craiova, în cadrul Clubului de sănătate. Doi cardiologi le-au vorbit acestora despre insuficienţa cardiacă şi ateroscleroză

Clubul de Sănătate se desfăşoară de două ori pe lună, în zilele de duminică, între orele 11.00 - 13.00, la Casa Studenţilor din Craiova, acţiune organizată de Asociaţia pentru Educaţie, Sănătate şi Familie. La fiecare întâlnire, medici de mai multe specialităţi le vorbesc celor prezenţi, majoritatea pensionari, despre diverse afecţiuni şi le dau recomandări despre sănătate.

Are 70 de ani şi nu ratează nicio întâlnire

Stana Peşa (foto dreapta), de 70 de ani, îi ascultă cu atenţie pe medicii cardiologi care prezintă structura inimii.

Stana Peşa (foto dreapta sus) are 70 de ani şi locuieşte în cartierul craiovean Romaneşti. Tanti Leana, cum îi place să i se spună, nu ratează nicio întrunire la Clubul de Sănătate. Mărturiseşte că este cardiacă şi că, la acest club, se simte ca la şcoală. În această dimineaţă a venit la Casa Studenţilor pentru a afla cum se păstrează sănătoasă inima. "Mă interesează despre inimă, că sunt cardiacă din tinereţe. Vin aici de fiecare dată, astăzi se vorbi despre structura inimii, despre boli. Chiar dacă sunt termeni de medicină, înţeleg bine ce spun doctorii", mărturiseşte tanti Leana. Nea Ion a trecut de 80 de ani şi ajunge frecvent la şedinţele ţinute la Clubul de Sănătate. Recunoaşte că este pasionat de tot ce ţine de medicină. "Vin aici de mult. Întâlnirile sunt educative, sunt doctori pe profil, pe specialitate. Acasă n-ai cum să le înveţi, că nu te duci toată ziua bună ziua la doctori. E foarte bine, ne învaţă să fim sănătoşi. Toate temele mi-au plăcut: specialitatea de inimă, de oase, de sânge. Ce să mai, toate...", a spus Ion Bică, pensionar.

Medicul cardiolog Constantin Militaru le-a vorbit craiovenilor despre insuficienţa cardiacă.

Dă Click pe fotografii pentru a vedea imagini de la Clubul de Sănătate organizat la Casa Studenţilor:

Colesterolul afectează inima

Doi doctori cardiologi, George Boieru şi Constantin Militaru, de la Centrul de Cardiologie din Craiova, le-au vorbit astăzi pensionarilor despre bolile de inimă: despre insuficienţa cardiacă şi ateroscleroză. Medicii le-au prezentat craiovenilor veniţi în Sala de Marmură structura inimii, după care le-au spus despre pericolul care îi paşte, dacă nu au grijă de inimă. "În interior, inima este împărţită în patru camere: două atrii şi doi ventriculi. Din ventriculul drept rezultă o arteră pulmonară, din ventriculul stâng, aorta", le-a explicat doctorul Constantin Militaru, care a detaliat şi despre straturile epitelial şi muscular. Medicii i-au informat pe bătrâni ce cantitate de sânge pompează inima. "O inimă pompează cam cinci litri pe minut. Inima funcţionează în limitele acestea, între cinci litri şi 35 de litri", a adăugat doctorul George Boieru, care a atins şi subiectul ateroscleroză. "Colesterolul care se depune pe vasele de sânge se numeşte ateroscleroză", sunt câteva dintre informaţiile pe care cardiologii le-au transmis pensionarilor.

Glicemia şi colesterolul, verificate gratuit

"La întâlnirile de Club de sănătate avem invitaţi medici care prezintă de fiecare dată o temă din diverse domenii, în funcţie de specialităţile fiecăruia şi de nevoile publicului care constituie auditoriul nostru. De asemenea, medicii asigură gratuit anumite teste, precum glicemia, colesterolul, tensiunea, li se ia indicele de masă corporală. O mare parte din cei care se prezintă la Club de sănătate sunt pensionari", a spus Marian Manda, din cadrul Asociaţiei pentru Educaţie, Sănătate şi Familie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite