Craiova: Parcul din Luncă, sac fără fund

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucrătorii Delta au muncit de50% mai mulţi bani
Lucrătorii Delta au muncit de50% mai mulţi bani

Parcul Tineretului, inaugurat în octombrie, mai înghite două milioane de euro pentru lucrări suplimentare faţă de cele executate deja. Firma Delta ACM ’93 din Bucureşti a primit deja pentru amenajare aproape cinci milioane de euro.

Alţi bani, aceeaşi distracţie! Valoarea lucrărilor făcute pentru locurile de joacă, terenurile de sport, aleile pietonale şi spaţiile verzi din Parcul Tineretului a crescut cu peste 8,5 milioane lei de la adjudecarea lucrărilor în acest an. Continuând tradiţia împământenită deja în cazul unor lucrări de anvergură executate în oraş, municipalitatea a negociat direct cu firma Delta, antreprenorul care s-a ocupat de amenajarea Parcului din Luncă, atribuindu-i în luna august lucrări suplimentare de două milioane euro, peste cele 4,3 milioane pe care firma bucureşteană le-a primit în primăvară.

Act adiţional cât jumătate din lucrare

Anunţul de atribuire a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice pe 30 noiembrie. „Lucrarea a fost executată după un proiect tehnic în care anumite lucrări nu au fost prinse iniţial sau a fost nevoie de extinderea unor lucrări existente în proiect, toate acestea necesare pentru îndeplinarea contractului iniţial. Printre aceste două tipuri de lucrări s-au numărat extinderea suprafeţei piaţetei, extinderea amenajării aleilor pietonale, amenajarea bazei sportive, refacerea gardului parc, amenajarea locurilor de  joacă, amenajarea intrării parc,etc.”, a spus Carmen Licu, purtător de cuvânt în cadrul Primăriei. Autorităţile nu explică însă cum de o lucrare atribuită la 17,5 milioane lei, necesită lucrări cu aproape 50% mai mari faţă de suma iniţială.
Prima fază de amenajare a ParculuiTineretului costă, la o socoteală simplă, aproape opt milioane euro, cu mult peste estimările iniţiale ale municipalităţii. Din aceşti bani, aproape un milion de euro a costat doar iluminatul piaţetei din faţa Parcului.

Urmează faza a doua a lucrării

Lucrurile nu se vor opri la amenajarea aleilor sau a locurilor de joacă. Urmează a doua etapă, ştrandul Water Park, al cărui cost este apreciat la 72 milioane lei, adică peste 18 milioane euro şi pe care autorităţile locale vor să-l finanţeze prin fonduri europene şi un împrumut contractat pe următorii 20 de ani.

De-a lungul timpului, municipalitatea craioveană i-a învăţat pe constructorii cu care a lucrat cu acte adiţionale "grase". Un exemplu este Piaţa Gării, finalizată cu chiu cu vai de firma Cavi Imexco. Societatea a ajuns să primească cu 50% mai mult faţă de valoarea iniţială, sărind de la 2,5 milioane lei la 3,8 milioane lei. Motivul? Schimbarea soluţiei tehnice care, evident, în fiecare caz este mai bună dar şi musai mai costisitoare. Un alt caz asemănător este cel al modernizării platoului de la Teatrul Naţional, suplimentat şi el anul acesta cu un milion de  lei, ajungând să coste peste şapte milioane lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite