Craiova: PORTRET / Ramona Elena Jinar promovează educaţia prin intermediul voluntariatului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este convinsă că gesturile benevole sunt cele care îi înnobilează pe oameni şi nu se dă niciodată la o parte când se poate face utilă în comunitate.

Ramona îşi găseşte mereu loc acolo unde se adună oameni frumoşi, cu suflet mare şi plini de idei care fac lucrurile să funcţioneze pentru ei şi pentru cei în mijlocul cărora trăiesc. Nici nu trebuie să depună mari eforturi pentru asta, deoarece este asimilată cu mare uşurinţă, cu interes şi curiozitate în proiecte dragi tinerilor, făcute cu şi pentru ei de ong-uri.

„Avantajul meu a fost acela că sunt sociabilă şi cred în spiritul de echipă. Îmi aduc aminte că la primul proiect în care m-am implicat ca voluntar, «Medos -  mediatizarea drepturilor omului în mediul rural», descopeream cu fascinaţie frumuseţea muncii în echipă“, povesteşte tânăra. Şi ce isprăvi s-au mai întâmplat atunci, şi câte lecţii a primit de la fiecare om pe care l-a intervievat sau a trebuit să îi spună care îi sunt drepturile. S-a transformat la un semn în meşter iscusit şi, împreună cu ceilalţi voluntari ai Centrului Educaţional de Resurse şi Training (CERT), a transformat lutul în brelocuri sau în figurine de pus cu magnet pe frigider, a inscripţionat saci, plase, obiecte devenite cadouri pentru populaţie.

„Habar nu aveam că pot face şi asta. A fost amuzant. A exista însă şi o parte care m-a întristat puţin. Atunci am văzut că sunt oameni care doar vor să primească şi nu se arată interesaţi de ce ai să le spui“, continuă Ramona. După „Medos“, au venit proiectele implementate fie de CERT, fie de Casa de Cultură a Sindicatelor, proiecte cu participare internaţională sau mobilizatoare la nivel local, precum: „Sport in the city“, „Netscape“, „Sexualitate în context cultural“, „Un centimetru pentru viaţă“.

„Nu mă satur vorbind despre aceste proiecte, pentru că prin ele am cunoscut oameni noi, obiceiuri şi culturi diferite, am văzut ce înseamnă să îţi pese, am ieşit în lume“, mai spune Ramona Jinar.

Vrea să scrie proiecte

Imediat ce termină cu licenţa, Ramona este decisă să ia foarte în serios varianta transformării propriilor idei în proiecte care să aducă un plus de bine în viaţa copiilor, a tinerilor.

„Vreau din tot sufletul să îi ajut de copiii din satul bunicilor mei şi în general pe cei din mediul rural. Ei trebuie să fie susţinuţi să se ţină de şcoală, să înveţe o meserie, ca să se poată descurca singuri mai târziu“, mărturiseşte Ramona. Nu exclude varianta unei evoluţii profesionale şi undeva în străinătate, dar încă îi este greu să se desprindă de aceste locuri, de oamenii dragi de aici, şi simte că sunt atâtea de făcut şi câteva ar sta şi în puterea oamenilor cum este şi ea, implicaţi în viaţa comunităţii.  Până atunci se străduieşte să mobilizeze cât mai mulţi craioveni într-o campanie de curăţenie, cum îi stă bine gospodarului să pornească primăvara.

Născută
19 decembrie 1989, Craiova.

Studii
Facultatea de Litere, Specializarea Franceză - Spaniolă, Universitatea din Craiova, anul III.

Hobby-uri
Călătoriile, badmintonul, plimbările cu bicicleta.

Ce-i place
Susţine sportul şi nu ratează nicio ocazie să îi încurajeze pe oameni să facă mişcare, pentru a se menţine în formă şi a fi sănătoşi. Adoră persoanele pozitive, care cred în soluţii şi nu se lasă copleşite de probleme. Se relaxează foarte mult gătind.

Ce nu-i place
O întristează violenţa în rândul copiilor şi nu este de acord cu permisiunea primită de aceştia de la părinţi pentru a sta o bună bucată din zi în faţa calculatorului, timp în care mulţi dintre ei sunt cu totul prinşi de jocuri care mai de care mai agresive.

Anul de voluntariat te-a schimbat?

Foarte mult şi, din fericire, în bine. În primul rând acum pot face un lucru de care mă temeam, să vorbesc în public. Este extraordinar să simţi pe propria piele ce înseamnă să poţi comunica bine. Apoi, mi-am făcut prieteni peste tot, aici, în ţările care au fost partenere în proiectele la care am participat şi eu.

Sunt puţini tinerii care se implică în diverse acţiuni, ca voluntari?
Din punctul meu de vedere, sunt foarte puţini. Nu înţeleg ce îi reţine, pentru că au foarte mult de câştigat, chiar dacă nu este vorba despre bani. Sunt lucruri care te pregătesc inclusiv pentru profesia pe care ţi-o alegi pentru viitor.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite