Craiova: PORTRET / Miruna Căminescu face artă din bijuterii meşterite în cupru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Podoabele create de ea au ajuns subiect de lecţii pentru tinerii de la Centrul Beethoven care vor să înveţe alături de ea să-şi exploreze creativitatea.

Este un amestec fericit de sensibilitate, spontaneitate şi creativitate, iar când îţi stă în preajmă împrăştie o nemaipomenită stare de bine. Peste tot în povestea Mirunei Căminescu se ascund rânduri care au legătura cu arta. Căci dacă şi-a dorit ceva cu tot sufletul încă din anii de şcoală a fost să urmeze o şcoală superioară de arte.

Au fost timpuri potrivnice plecării departe de casă şi a ales, de dragul ideii de a desena, o facultate tehnică. A ajuns să studieze tehnologia construcţiilor de maşini, dar i-a rezistat pentru că a mers în paralel cu grafica. O desluşise la Şcoala Populară de Artă Cornetti, unde a avut un maestru drept profesor, caricaturistul Gabriel Bratu. Învăţături pe care nu le va uita vreodată a mai primit de la un alt nume mare al artei plastice craiovene, sculptorul Marcel Voinea.  În Colegiul Carol I făcuse afişul Festivalului Maria Tănase, în facultate creiona portretele colegilor şi, chiar dacă după absolvire a fost repartizată la Turceni şi apoi la CFR, locuri de muncă unde a lăsat patru ani din viaţă, cu arta a rămas prietenă.

„Cum aş putea să renunţ la ceva în care ai satisfacţii din prima clipă până când ai finalizat lucrarea, şi ulterior în ochii celor ce o privesc în forma ei finală?“, povesteşte Miruna Căminescu.

Pictează, iar de câţiva ani face bijuterii din foi metalice, din cupru, cu pietre semipreţioase. Onorează târgurile handmade sau cele organizate cu diverse ocazii în întreaga ţară şi îşi administrează magazinul virtual miruca’s, unde oricine îi poate admira podoabele cu forme abstracte, cu simboluri vechi, tradiţionale, de legendă sau din alte culturi.

Meşter voluntar pentru elevii hipoacuzici

Deşi admite că nu se poate încă trăi în România din veniturile obţinute din vânzarea bijuteriilor handmade, nu ar renunţa pentru nimic în lume la colaborarea pe care o are de un an şi jumătate cu Centrul Beethoven. Le-a arătat tot ce ştie ea în confecţionarea bijuteriilor, dar este convinsă că este aproape momentul în care copiii îşi vor depăşi învăţătorul.

„Aceşti copii îşi caută limitele lor, sunt speciali, sunt creativi, mereu vor să se descopere. În plus, sunt şi foarte generoşi. Tot ce au învăţat de la mine au împărtăşit colegilor lor. Cred însă că eu sunt cea care a primit cel mai mult. E în firea lor ca atunci când le câştigi inima să îţi dăruiască dragoste, să îţi dea atenţie şi să fie recunoscători pentru ce ai făcut pentru ei“, mărturiseşte Miruna.

I s-au lipit definitiv de suflet şi este fericită că graţie lor a învăţat să comunice în limbajul semnelor, să spună mult prin gesturi concise. De curând a încheiat un alt parteneriat educativ cu elevi de la Colegiul Gheorghe Chiţu. Recentul Salon de Minerale, Fosile şi Geme de la Craiova i-a avut pe toţi oaspeţi expozanţi.

Ce-i place
Găseşte ceva frumos în orice, în oameni, în lucruri, în situaţii de tot felul. Îi plac  optimiştii, persoanele cu poftă de viaţă, care au un zâmbet de încurajare chiar atunci când cineva are nevoie de el. La oameni îi mai place când sunt hotărâţi şi determinaţi să-şi împlinească visele.
Ce nu-i place
Atitudinea negativă, pesimiştii, cârcotaşii. Nu-i poate înţelege pe cei care simt satisfacţie atunci când taie aripi de creaţie, care nu văd mai departe de propria lor existenţă şi care nu fac nici cel mai mic efort pentru a aprecia reuşita cuiva.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite