Craiova: PORTRET / Cătălin Ionescu promovează sportul alb în Bănie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cătălin Ionescu
Cătălin Ionescu

S-a implicat în lumea tenisului de dragul fiului său, care începuse să practice acest sport, şi a ajuns în timp să organizeze chiar turnee internaţionale.

I-a adus în Craiova pe Ilie Năstase şi Mansour Bahrami, iar emoţiile pe care le-a încercat atunci au fost la fel de puternice ca cele trăite în vremea când împreună cu prietenii juca tenis pe uliţele din Maglavit sau prin Băileşti, oraş de care s-a legat sufleteşte de-a lungul timpului. Garţie fiului său Dragoş şi a legăturii care s-a creat destul de repede cu sportul alb, a descoperit cât de multe avantaje poate avea şi el ca om dacă se va implica în tot ce poate ajuta promovarea tenisului. În acel context a ales să urmeze cursurile Şcolii de Jurnalistică Felix Aderca, pentru că a învăţa să pună la punct o revistă zonală de profil, care să îi ţină pe cei de aici la curent cu rezultatele din întreaga ţară. Tot atunci a prins cu adevărat şi gustul voluntariatului.

„Se organizau câte 12 concursuri pe an pentru copii. Erau multe de făcut. Căutam sponsori, cupe, făceam diplomele, pentru a ieşi o competiţie frumoasă, încercând să-i atrag pe copii către tenis cu atmosfera de acolo“, povesteşte Cătălin Ionescu. A strâns materialele pentru revistă, dar s-a lăsat curtat de o altă oportunitate. I se propusese să pună umărul şi să vină cu idei pentru construirea unei baze sportive, foarte necesară îndeosebi pentru antrenamentele din timpul iernii.

Vrea tenisul promovat ca fotbalul

A organizat nouă turnee internaţionale în patru ani, peste 40 de concursuri, pe unele dintre ele le-a şi arbitrat, şi a remarcat că oricât de mult ar povesti despre frumuseţea tenisului şi performanţele sportivilor, nu se vorbeşte în presă despre această lume la fel de mult cum se întâmplă în cazul fotbalului.

„Am încercat să schimb mentalitatea jurnalistului de presă sportivă, care promova doar fotbalul. Mulţi copiii aleg acest sport pentru modele şi noi avem aşa ceva, dar nu sunt scoase în faţă. Şi nu trebuie uitat că aprecierea te motivează ca sportiv“. Nu se dezarmează, dimpotrivă, continuă să lupte pentru o cât mai susţinută vizibilitate pentru tenis.

Acum se ocupă mult de promovarea minitenisului prin intermediul Clubului Gordas, înfiinţat de el şi afiliat la Federaţia Naţională de Tenis, semnând deja un parteneriat educaţional cu Colegiul Naţional Elena Cuza, pentru efectuarea antrenamentelor pentru turneele de copii, din 2011. De dragul „sporturilor elegante“ şi al oportunităţilor pentru cei mici, a afiliat clubul la Federaţia Mondială de Minigolf.

Numeşte şanse extraordinare ieşirile din ţară cu echipa de Cupă Davis a României în Franţa şi în Japonia sau la un schimb de experienţă între cluburi, la Palermo, cu 15 copii. Anul trecut s-a implicat în organizarea evenimentelor sportive din cadrul Zilelor Craiovei, organizate în Parcul Tineretului, loc pe care-l ştie bine din vremea construcţiei, când a oferit consultanţă pentru realizarea corectă a terenurilor de tenis.

Ce-i place
Apreciază oamenii sinceri şi îi place să aibă prieteni adevăraţi. Se bucură să îi sprijine pe cei care vor să evolueze în profesie. Adoră marea şi iubeşte tenisul pentru că are reguli ce se potrivesc propriului stil de viaţă.

Ce nu-i place
Dispreţuieşte minciuna. Nu-i agreează pe cei care iubesc banii, care ar face orice doar pentru un câştig financiar. Nu-i plac incultura, incorectitudinea şi nerecunoştinţa. Îl dezamăgesc antrenorii care nu accesează noutăţile în pregătire.

De ce le-ai recomanda copiilor să aleagă tenisul?
Îi pregăteşte pentru viaţă.  Este un sport corect, complex, se poate practica şi de plăcere până la adânci bătrâneţi. Apoi le dezvoltă o anumită cultură, îi învaţă să îşi respecte adversarul, faţă de care îşi vor cere scuze când vor greşi şi nu vor părăsi terenul fără o strângere de mână.

De toate acestea nu trebuie convinşi în acelaşi timp şi părinţii lor?
Nu le vorbesc niciodată de performanţă, ci de beneficiile extraordinare pe care tenisul le are atât pentru copil, cât şi pentru cei care îl cresc. În cazul în care copilul vrea să evolueze, să participe la competiţii, el are nevoie de întreaga lor susţinere morală şi materială.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite