Craiova: PORTRET / Alina Ţacu face educaţie prin teatru neconvenţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Ţacu aduce „Noi Oameni Împreună“
Alina Ţacu aduce „Noi Oameni Împreună“

Elevii săi devin actori în mici scenete, prin care abordează probleme precum abandonul şcolar, lipsa de comunicare în şcoală şi în familie.

Alina Ţacu se străduieşte să fie un altfel de profesor pentru elevii săi de la Grupul Şcolar ICM 2. Se gândeşte mereu cum să-i determine să le placă şcoala. Caută idei care să-i fascineze, să-i facă să îşi dorească să fie creativi. Chiar şi la disciplina pe care o predă, limba şi literatura română, lucrează cu ei pe grupe distincte, îi invită să îşi dea cu părerea despre situaţii, fapte, oameni descrişi în cărţi, pentru că vrea ca ei să reţină mesajul transmis de scriitor, iar apoi să fie curioşi să lectureze întreaga carte. „Ţin foarte mult la părerile elevilor mei şi consider că o oră de română a avut succes atunci când ei citesc în plus faţă de ceea ce află la şcoală, pentru că aşa vor şi nu pentru că ar fi obligaţi“, spune profesoara.

A adus problemele tinerilor pe scenă

Foarte atentă la ce se întâmplă în jurul său, Alina nu a putut trece cu vederea faptul că tinerii au probleme pe care nu le pot gestiona singuri, ba mai mult, nici nu au curajul să le împărtăşească, aşa reuşind să facă greşeli şi să suporte consecinţe dureroase. Auzind de teatru forum, la care privitorii sunt participanţi, pentru că li se cere să comenteze şi să se implice în subiectul piesei, n-a ezitat să primească lecţii despre asta. „Eram însărcinată în luna a noua cu Matei când am învăţat teatru forum. Le-am povestit elevilor despre el, le-a plăcut ideea şi aşa am început să facem mici scenete despre situaţii reale în care ei se aflaseră la un moment dat“, povesteşte Alina Ţacu, reamintindu-şi că astfel a reuşit să îi apropie pe părinţi de copiii lor.

Militează pentru voluntariat

În urmă cu trei ani, Alina Ţacu a pus pe picioare Asociaţia „Noi oameni împreună“, care astăzi are aproape 50 de voluntari din tot judeţul, de toate vârstele. „Nu puteam refuza când cineva îmi cerea sprijinul, motiv pentru care un apropiat m-a sfătuit să fac acest lucru într-un cadru organizat şi bine am făcut, deşi m-am luptat atunci cu morile de vânt“, povesteşte ea.  Acum sunt la fel de pricepuţi ca institutele de sondare a opiniei publice în realizarea cercetărilor sociologice, ştiu să întocmească proiecte eligibile, sunt convingători şi credibili când apelează la sponsorizări pentru a ajuta o persoană în dificultate. „Poate cel mai important lucru este acela că au devenit voluntari, că au vrut să se implice în comunitatea căreia îi aparţin, că ştiu să fie oameni“, mărturiseşte Alina. Împreună duc teatrul forum prin diverse instituţii, improvizează scenete de teatru invizibil în plină stradă, fac teatru ziar şi se gândesc la teatru legislativ prin care cer să fie reintrodus examenul de admitere la facultăţi.

Ce-i place
Să se implice. Iubeşte copiii, în special, şi oamenii, în general. În plus, adoră să gătească, să inventeze bucate, să parfumeze mâncărurile cu mirodenii şi plante aromate, pe care să le amestece după bunul plac.

Ce nu-i place
Ipocrizia şi statul cu mâinile încrucişate. Nu-i poate înţelege pe cei care aleg să nu facă absolut nimic, deşi ştiu că stă şi în puterea lor să schimbe ceva acolo unde lucrurile nu funcţionează bine. Apoi o întristează statul femeii din mediul rural.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite