Craiova: PORTRET / Alexandra Popescu, mesagerul educaţiei în rândul tinerilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Studenta Facultăţii de Litere este din liceu bursiera Fundaţiei Dinu Patriciu, iar din toamnă, timp de un semestru, va studia în Austria.

Priveşte fiecare competiţie ce-i iese în cale ca pe o măsură a nivelului educaţional la care a ajuns. Dacă o preocupă ceva cu adevărat atunci aceasta este autoevaluarea, convinsă fiind că nu trebuie să aştepte critică şi apreciere din exterior, ci să fie ea prima care se trece în revistă. Se detaşează de fenomenul absenteismului în studenţie şi nu bravează cu asta, ci doar crede că de efectele şcolii te bucuri atunci când pe toată durata ei o frecventezi.

A urmat toate cursurile facultative din pofta de a afla lucruri noi şi, din acelaşi motiv, a participat la conferinţe, concursuri şi simpozioane. Aşa a ajuns să studieze japoneza, macedoneana, terminologie greco-latină, să câştige locul II la creativitate, în concursul „Student Competition“, să vorbească la Ziua Cercurilor Ştiinţifice Studenţeşti despre „Codul onoarei şi problematica vasalităţii ca mod de a fi: Hagen din Cântecul Nibelungilor şi Marinelli din Emilia Galotti“.

„Până la urmă este nevoia permanentă de acumulare de noi şi noi informaţii. Mai cred că în general competiţiile m-au ajutat să îmi înving timiditatea, să îmi susţin ideile în faţa unui public şi să mi le asum“, spune Alexandra Popescu.

Bursieră în Austria

Deşi are inima strânsă şi nu lasă o zi să treacă fără să se gândească la ce va fi în toamnă, când va merge să studieze un semestru la Universitatea Innsbruck, cu bursă Erasmus, nu-şi poate ascunde bucuria de a avea şansă să afle cum se învaţă prin alte colţuri ale lumii şi cam care este preţul pus acolo pe şcoală şi pe educaţie.

„În primul rând vreau să îmi verific germana, dar şi dacă mă pot clasa printre cei mai buni. Mi-am dorit şi să capăt o anume independenţă, să văd dacă mă pot gestiona singură, dacă mă voi descurca cu toate responsabilităţile pe care le voi avea departe de familia mea“, mărturiseşte Alexandra. Ca pe un test serios a luat nu demult şi intrarea în competiţia pentru promovarea Galei Premiilor în Educaţie, unul dintre proiectele în care s-a implicat ca bursieră a Fundaţiei Dinu Patriciu. Coechipiere în această campanie îi sunt fost Loredana Popescu şi Tania Peptan.  Împreună au realizat un clip publicitar, au lansat concursuri, au realizat materiale promoţionale pe care le-au distribuit în Universitatea din Craiova, în Biblioteca Aman şi peste tot unde au considerat că tinerii trebuie să afle de această gală. Şi-au postat poveştile pe pagina www.thefantastictrio.com pentru a fi cât mai convingătoare.

Printre rânduri mai reuşeşte să se aplece asupra unei picturi, artă pe care a studiat-o vreme de trei ani la Şcoala Cornetti, dar şi să aşeze o poezie pe hârtie.

 
Născută
7 decembrie 1989, Craiova

Studii
Facultatea de Litere, Secţia Engleză-Germană, Universitatea din Craiova, anul II
Şcoala Populară de Artă Cornetti, Craiova

Hobby-uri
pictura, lectura

Ce-i place
Se bucură din plin de faptul că există acces uşor la informaţie, că poate interacţiona cu oameni din diverse colţuri ale lumii, că poate cunoaşte fără mari eforturi culture şi civilizaţii diferite. Adoră plimbările şi caută mereu prezenţa oamenilor sociabili.

Ce nu-i place
O dezamăgeşte atitudinea tinerilor  faţă de învăţătură şi educaţie, refuză categoric să accepte lipsa de respect faţă de profeori şi în egală măsură dezinteresul manifestat chiar de unii dintre aceştia în privinţa exercitării fără cusur a profesiei de dascăl.

Unde crezi că se greşeşte în relaţia profesor-student?
Consider că lucrurile nu funcţionează bine acolo unde profesorul nu ştie cum să îi atragă pe studenţi, cum să îi ajute să privească disciplina pe care o predă ca fiind interesantă, chiar foarte importantă. De cealaltă parte, mulţi studenţi privesc diploma ca pe un simplu accesoriu, iar în acest caz este evident că nu depun eforturi pentru obţinerea ei.

Cum ai reuşit să îţi păstrezi bursele?
În primul rând mi le-am dorit foarte mult şi am făcut ceea ce cred că ar face orice tânăr care din diferite motive ţine să beneficieze de bursă, am muncit. În plus, mi-am dorit să îmi câştig proprii bani, iar aceasta a fost cea mai bună variantă. Dacă eşti serios, sincer cu tine, crezi în educaţie şi în efectele ei pe termen lung, ajungi şi la bursă.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite