Craiova: PORTRET / Adina Enache promovează educaţia fără tipare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Crede în puterea voluntariatului de a schimba lucrurile în bine şi în forţa învăţării la orice vârstă, considerându-se norocoasă că a înţeles din vreme aceste lucruri. 

Când nu este la grădiniţă, unde de zece ani munceşte ca educatoare, coordonează Departamentul de Proiecte şi Programe din cadrul Centrului Educaţional de Resurse şi Training (CERT), organizaţie neguvernamentală pe care a înfiinţat-o în urmă cu trei ani, împreună cu tineri din satul doljean Câmpeni, unde a şi copilărit. Deşi născută la Galaţi, este legată de plaiurile olteneşti, căci în acel oraş doar a văzut lumina zilei şi de atunci n-a mai ajuns acolo.

Adina Enache a prins gustul voluntariatului în urmă cu zece ani, când s-a alăturat echipei Asociaţiei Studenţilor Creştin-Ortodocşi din România, filiala Craiova. Organiza anual conferinţe cu teme despre care spune fără ezitare şi azi că sunt de interes pentru comunitate: educaţie, cultură, oportunităţi pentru tineri, dezvoltare durabilă. Nu de puţine ori le-a transformat în motive de competiţie în concursuri prin care şi-a dorit ca tinerii să afle cât de sănătos este să fie toleranţi, să cunoască drepturile omului, ce-i aceea democraţie participativă, cum să îşi pună în valoare ideile constructive, dar mai ales, cum să se facă auziţi în familie, în şcoală, în comunitate.

„Este fantastic să poţi suna oricând pe cineva care să îţi sară în ajutor. Ei sunt voluntarii cu care am făcut echipă de-a lungul multor proiecte. Ei ştiu cât de mult contează suportul pe care-l poţi oferi oamenilor. Au capacitatea de a face lucruri dincolo de bani, de un câştig financiar, ceea ce este extraordinar“, spune Adina Enache, formator CNFPA (Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor).

Sunt multe proiectele care i s-au lipit de suflet. „Medos“ îi aminteşte cât de mult a trebuit să muncească fiecare dintre tinerii care au ales să i se alăture în acţiunea de promovarea a drepturilor omului în mediul rural, dar şi ce satisfacţii grozave le-a adus tuturor acea experienţă, una fiind descoperirea unor abilităţi pe care mulţi nici nu credeau că le posedă: comunicarea şi creativitatea. Despre „Sport in the city“ spune că a fost clipa înţelegerii nevoii de a face mişcare, de a trăi sănătos. Apoi au fost proiectele care i-au dezvăluit dimensiunile diversităţii culturale, a tradiţiilor şi obiceiurilor de aici, dar şi din lume.

Iniţiatoarea campaniei „Violenţa ucide îngeri“

Îi plânge şi astăzi sufletul după unul dintre voluntarii cu care a colaborat. Sfârşitul dramatic al elevului Andrei Goreci şi suferinţa familiei acestuia au făcut-o să ia atitudine, reuşind să adune la un loc zeci de organizaţii, asociaţii, instituţii publice, în efortul de a preveni agresiunea în rândul tinerilor. Aşa s-a născut campania „Violenţa ucide îngeri“.


Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite