Craiova: PORTRET / Mihai Firică, jurnalistul care face cărţile să vorbească

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membru al Uniunii Scriitorilor din România, scriitorul şi jurnalistul craiovean are deja patru cărţi publicate şi mai multe premii literare.

A debutat în revista „Ramuri“ cu doar câteva luni înainte de a izbucni Revoluţia Română din 1989. Îşi aminteşte cu plăcere de acea perioadă, când a ales să se îndrepte spre poezie autentică, deşi spune: „puteam să procedez ca şi alţii, adică să scriu ode de partid“. În 1995 i-a apărut pe piaţă prima carte - „Biografie sumară“, iar în 1996 cea de-a doua - „Limba şarpelui călător“, ambele premiate.

Despre pasiunea sa pentru poezie spune: „Cred că l-am moştenit pe bunicul din partea mamei, Teclu, din Corlate, care a scris poezie chiar şi când ajunsese octogenar“. În anul 1995, împreună cu alţi colegi de facultate, a fondat revista facultăţii, „Speculum“.

Debutul jurnalistic şi l-a făcut la ziarul „Ziua“, tot în acea perioadă, pe care o cataloghează drept „vârsta inocenţei“, când credea în valorile morale ale societăţii. „Încă mai cred“, spune însă scriitorul adaugând: „Nu trebuie să te alături turmei, dacă tu crezi cu putere în idealuri şi în ceea ce faci. Îşi poţi crea o poziţie individuală“. Apoi au venit cu adevărat anii de succes în mass-media. A început de la reporter şi a parcurs toate etapele până la cea de redactor-şef, în cadrul mai multor publicaţii. În momentul de faţă, Mihai Firică poate fi considerat un jurnalist de opinie care crede în misiunea presei de provincie şi nu are complexe faţă de presa bulevardieră de capitală. El luptă jurnalistic pentru o Bănie cu autentică respiraţie culturală. De mai bine de zece ani este şi realizator TV.

„Am reluat proiectele TV mai vechi,   talk show-ul «Pe mâinile cui?», şi emisiunile «Facem cărţile» şi «Lumea la noi acasă», pe care le moderez la postul de televiziune Oltenia 3 TV“, spune Firică.

Volumul scos anul acesta, „Dinastia Ticăloşilor“, care cuprinde o culegere de editoriale scrise pe parcursul anilor 2008-2009, a fost un real succes, fiind printre cele mai vândute volume în librăriile craiovene. Spune că şi-a dorit să construiescă o carte scandalos de sinceră. „Se ascund în spatele acestor comentarii, luări de poziţie, multe lucruri pe care nu le-am putut exprima într-un limbaj mult mai dur şi nu mă gândesc doar la viaţa politică şi la personajele de la noi care o compun. În cartea aceasta vorbesc despre mass-media, despre economie, despre guvernare. Toate acele personaje transpuse în «Dinastia Ticăloşilor» compun viaţa noastră“, încheie Mihai Firică.

De ce „Dinastia Ticăloşilor“?
Dacă vă uitaţi cu sinceritate în jur, veţi observa că se formează dinastii, iar speranţa noastră de viaţă mai bună este iluzorie din cauza acestor dinastii ale necopţilor. Poate ar fi trebuit să exprim mult mai dur decât în această carte dezamăgirea, dezgustul, deziluziile. Toate, repet, sunt sincere.

Pregăteşti şi altceva?
Lucrez la un alt volum de versuri şi un volum de convorbiri cu Alteţa Sa Principele Radu. Nu este exclusă însă o carieră politică, la un moment dat. Dezgustul meu faţă de ceea ce se întâmplă în viaţa publică este unul întemeiat pe observaţia cotidiană. Încerc să îi înţeleg pe oameni şi detectez cu suferinţă un gol imens acolo unde ar trebui să găsesc mai multă înţelegere, mai multă iubire, mai multă cumpătare.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite