Craiova: Oltenii vindecă degerăturile cu leacuri din strămoşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doctorii insistă pentru hidratare şi masaj
Doctorii insistă pentru hidratare şi masaj

Bătrânii spun că picioarele degerate pot fi vindecate cu varză, apă fiartă cu sare şi mir amestecat cu ulei. Medicii nu interzic metodele tradiţionale de combatere a degerăturilor, deşi recomandă cremele speciale.

Sătenii nu se sperie de temperaturile scăzute care au pus stăpânire pe Oltenia şi de problemele de sănătate pe care le provoacă. Ţăranii spun că bolile iernii nu se ating de ei, pentru că au sistemul imunitar puternic şi pentru că se hrănesc sănătos. Dacă la spitalele din judeţ au ajuns în această perioadă zeci de persoane cu hipotermii şi degerături la nivelul picioarelor, ţăranii trecuţi de 50 de ani sunt convinşi că există un leac pentru toate.

Apă clocotită cu sare mare

„Clocotiţi vreo jumătate de oră sare mare în apă fiartă şi o lăsaţi la clocotit, după care o lăsaţi să se mai răcească, ca să fie călie, şi băgaţi picioarele în ea. Staţi aşa până când vă săturaţi! Dacă aveţi o cadă, intraţi toată în ea, că vă trece de răceală, de durere de oase, de oboseală şi de tot ce vă apasă. Dar la degerături face minuni. Să fiţi atentă însă, dacă sunteţi îngheţată, apa nu trebuie să fie prea fierbinte când vă băgaţi în ea, că vă amoarte şi mai rău corpul. Ascultă la mine, că sunt femeie în vârstă şi am trecut prin toate!”, ne explică Elena Nedelcu (75 de ani), din Vârvoru de Jos. 

"Amestec mir de Sibiu cu ulei de floarea-soarelui"

Ana Flori (73 de ani), din Işalniţa, are un produs-minune, care o ţine departe de toate necazurile vieţii. „Amestec mir de la Sibiu cu ulei de floarea soarelui şi mă ung cu el pe după gât, pe cap, pe mâini şi picioare de cum se pune frigul. Nu mai aştept să deger. E mai bun ca toate pastilele din farmacii. După ce mi-o întind pe piele, mă pun în genunchi în faţa icoanei şi fac câteva rugăciuni, ca să mă ajute Dumnezeu. Crede-mă, maică, nu ştiu ce e aia durere de când aveam 20 de ani. Sunt sănătoasă tun”, povesteşte tanti Flori. Vasile Ionescu (76 de ani), din Craiova, crede în puterea miraculoasă a verzei. „Rup frunzele şi le învelesc pe porţiunea care e îngheţată, după care o bandajez. Pot să stau aşa câteva minute dar şi o zi întreagă. Cu cât las varza pe piele mai mult timp, cu atât mai bine, că trage răceala şi degerătura”, ne explică nea Vasile. Oltenii cred însă că aceste mijloace sunt "trucuri" pentru necunoscători. „Alifiile astea se foloseau pe vremuri, când nu existau pastile şi medicina nu evoluase într-atâta. Prefer să mă îmbrac bine, ca să nu deger, decât să stau învelit în varză“, spune Elena Frâncu, din Craiova.

Doctorii insistă pentru hidratare şi masaj


Medicii au o alternativă pentru tratarea degerăturilor. „Indicăm folosirea cremelor revulsive, pentru accelerarea circulaţiei periferice. Este bine ca oamenii să consume foarte multe lichide, pentru o hidratare cât mai bună, şi să facă multă mişcare”, a declarat dr. Rodica Ilie, consultant terapii alternative.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite