Oltenii trec graniţa la unguri pentru citostatice. În farmaciile din Craiova, stocurile pentru unele medicamente s-au epuizat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bolnavii de cancer din Oltenia îşi cumpără tratamentul din ţara vecină. De câteva luni, farmaciile nu mai au pe stoc citostatice. Reprezentanţii companiilor spun că situaţia va mai dura câteva săptămâni.

Doctorii oncologi din Oltenia spun că, de vreo trei luni, se descurcă foarte greu cu tratamentul pacienţilor, pentru că în România nu se mai găsesc anumite medicamente, precum Vincristină şi Metratexat. „Sunt citostatice care nu pot fi înlocuite, deoarece calitatea nu este aceeaşi. De câteva luni, pacienţii şi-au achiziţionat Vincristină din Ungaria“, ne-a declarat Polixenia Stancu, medic oncolog la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova. Bolnavii se plâng de această situaţie şi spun că abia reuşesc să-şi procure tratamentul.

Tratamentul lui Costinel (foto jos), luat din străinătate

image

Elena Stoicu, din comuna Leu, este mămica unui băieţel bolnav de leucemie. Costinel, de cinci ani, este tratat la domiciliu. „Am luat legătura cu nişte cunoştinţe care mergeau mai des prin Ungaria şi aşa am făcut rost de pastile. Copilul trebuie să ia câte cinci pe zi. În vreo trei săptămâni le termină şi-atunci începe iar alergătura. Peste vreo săptămână ar trebui să merg în Ungaria să le cumpăr, altfel nu va fi bine”, mărturiseşte mămica. „În acest moment, stocul pentru Vincristină este epuizat. Cel mai probabil, spre finalul lunii martie va fi nou disponibil. Nu se pune problema întreruperii producţiei pentru acest produs”, a declarat Ana Maria Drăgănică, reprezentant Relaţii Publice al uneia dintre cele mai mari companii farmaceutice din România.





Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite