Craiova: Oltenii şi turcii, în competiţie creativă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Elevii vor ca evenimentul să se desfăşoare ca la carte
Elevii vor ca evenimentul să se desfăşoare ca la carte

Elevii Şcolii Nr. 30 Mihai Viteazul din Craiova sunt pentru câteva zile gazde primitoare pentru colegi din Istanbul. Împreună, copiii se străduiesc să demonstreze că merită să fie parte din primul proiect bilateral Comenius desfăşurat în judeţul Dolj.

Mândri şi unii, şi ceilalţi, elevii Şcolilor Mihai Viteazul şi Koccaragippaşa, din Craiova şi din Istanbul, nu lasă zi să treacă fără să se convingă reciproc de faptul că sunt isteţi, extrem de creativi, că au iniţiativă şi ştiu să promoveze oraşele şi ţările pe care le reprezintă în proiect. Prima concluzie, după aproape o săptămână împreună la ore, vorbind în trei limbi - română, engleză şi turcă -, la concursuri pe teme literare şi artistice, cu seri de dansuri şi cine tradiţionale, este că diferenţele dintre ei se topesc în faţa asemănărilor. „Sunt ca mine. Îmi place totul aici“, a mărturisit cu emoţie Seher Bice, lucru confirmat de eleva Anca Mangra: „Chiar suntem la fel, poate ei un pic mai cuminţi“. La fel cred şi directoarele celor două şcoli. „Avem aproape aceleaşi valori. Insist să spun că primirea noastră la Şcoala 30 este perfectă“, a precizat Turkan Gil, managerul Koccaragippaşa.

O prietenie născută în doar câteva ore

Talentul a pus şi el semnul egalităţii între elevii români şi turci, împlinindu-se astfel scopul proiectului DANCE, adică „Dezvoltarea abilităţilor necesare pentru o Europă creativă“. Din mâinile lor au ieşit zeci de felicitări şi picturi frumoase. „E minunat ce se întâmplă între aceşti copii. A fost nevoie de doar câteva ore pentru ca ei să devină prieteni şi să se descopere reciproc“, spune Dana Cotfasă, coordonatoarea proiectului. Pentru ca micuţii oaspeţi şi dascălii lor să se simtă ca acasă în Bănie, s-au mobilizat catedra de limbă engleză şi cele ale ariilor curriculare implementate în proiect şi întreaga conducere a Şcolii Nr. 30. Până luni, când vor reintra împreună la ore, elevii iau o gură de aer proaspăt şi servesc o porţie de cultură românească la Sibiu şi în Sinaia.

Final de proiect cu dicţionar în trei limbi

Elevii români şi turci au făcut deja calendare, au imprimat CD-uri cu muzică tradiţională din cele două ţări şi au pus la punct un album foto. Potrivit  directoarei Şcolii Mihai Viteazul, Rodica Nigrini, ei muncesc acum pentru a aduna informaţia de care este nevoie pentru un dicţionar în română, turcă şi engleză. 

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite