Craiova: Oltenii din Desa şi-au alergat caii în Sâmbăta lu’ Sântoader

0
Publicat:
Ultima actualizare:
S-au dat premii pentru cei mai buni călăreţi şi cel mai frumos cal
S-au dat premii pentru cei mai buni călăreţi şi cel mai frumos cal

Obiceiul, cunoscut sub numele de Încuratul cailor, este de când lumea în comuna doljeană. Flăcăii l-au preluat de la bătrânii lor şi îl duc mai departe cu fală, dar şi cu pricepere, căci este ziua dichisirii cabalinelor.

Nimic n-a stat în calea întrecerii cailor şi călăreţilor din Desa şi din localităţile învecinate, Poiana Mare şi Ciupercenii Noi. Nici frigul, nici drumul de la marginea comunei care era tot un nămol. Şi nu numai acum, ci de când se tot ţine obiceiul „Încuratul cailor“ în sâmbăta Sfântului Toader, prima după Lăsatul Secului. „Ca ritual, gonirea cailor avea drept scop alungarea spiritelor rele, cuibărite în timpul iernii. În această zi comunitatea putea să aprecieze vrednicia feciorilor, după modul cum se prezentau caii lor, după cum şi-au îngrijit animalele în timpul iernii“, spune Nicolae Dumitru, referent în cadrul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Gheorghiţă Rotaru, directorul Căminului cultural Desa susţine că este şansa gospodarilor să arate cât sunt de vrednici. „Le-a intrat în sânge obiceiul. Fac totul pentru caii lor“, spune Rotaru. 

Premii pentru cei mai buni călăreţi şi cel mai frumos cal

Întrecerea s-a încheiat pe podium. Trei tineri, toţi până în 30 de ani, au fost mândri să constate că sunt cei mai iscusiţi călăreţi, dar şi că au cai iuţi ca gândul. Mirel Popa şi calul Dan au terminat primii competiţia. Pe lângă aplauzele susţinătorilor,  călăreţul a fost răsplătit cu un prăjitor de pâine şi o sticlă cu şampanie. Pe locurile doi şi trei s-au clasat: Viorel Stănuş şi calul Samir, din Ciupercenii Noi, şi Viorel Ispas din Desa, care l-a călărit pe Mişu. Cu diplomă a plecat acasă şi Costinel Goge, un tânăr de 24 de ani.  Calul său, pe care îl strigă Viorel, a fost considerat cel mai frumos, spre încântarea proprietarului care a avut grijă ca animalul să se prezinte fără cusur la sarbătoarea „Încuratul cailor“. Cum s-a luminat de ziuă, Costinel a fost în picioare ca să îl pregătească pe Viorel. L-a ţesălat, i-a împletit coada, îndeletnicire bazată pe reguli nescrise, numai de bătrâni ştiute, care durează până la 45 de minute, i-a curăţat copitele şi l-a hrănit bine. „Mănâncă tot ce e mai bun. Grâu, trifoi, zahăr, iar ca să îi lucească părul îi dau câteodată ouă“, a mărturisit tânărul. Potrivit tradiţiei, obiceiul din Sâmbăta lu’Sântoader scoate cabalinele din iarnă, le dezmorţeşte, că vine vremea muncilor de primăvăra, când au de tras, nu glumă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite