Craiova: Oltenii care ţin postul îşi curăţă sufletul şi buzunarul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O gospodină plăteşte şi 30 de lei ca să-şi umple coşul cu verdeţurile de care are nevoie ca să pregătească o singură masă.

Precupeţii cu zarzavaturi şi legume de sezon au umplut Piaţa Centrală din Bănie. În postul Paştelui, marfa se vinde pe bani frumoşi. O singură pungă cu urzici costă un leu şi, pentru o ciorbă, e nevoie de şase, după cum recunoaşte Ioana Mânjilă (62 de ani). „Vă mai dau patru morcovi, la doi lei, şi doi păstârnaci, la un leu, şi faceţi o oală mare, de vă săturaţi“, spune femeia. Nu poate lipsi din reţetă borşul, al cărui preţ ajunge la 1,5 lei litrul. Celor care postesc, bătrâna le recomandă şi tocăniţa de leurdă: „Două legături costă un leu. Vă trebuie vreo opt ca să gătiţi mâncarea. E bun şi dragaveiul, pe care îl dau la pungă, cu un leu.“ Ceapa, de care este nevoie şi pentru tocană, şi pentru ciorbă se vinde cu 2,5 lei kilogramul în Piaţa Centrală.

image


În Slatina, urzicile, leurda, dragaveiul sau spanacul au preţ unic: un leu punga. La Severin, în schimb, precupeţii preferă vânzarea la kilogram, cerând trei lei pentru urzici şi patru pentru spanac. Salata se vinde în mai toată Oltenia cu doi lei, iar legătura de ceapă verde cu un leu. Preţul ridichilor începe de la 1,5 lei în Târgu-Jiu şi Râmnicu Vâlcea şi ajunge la de două ori pe atât în Severin. „Am venit la piaţă pentru provizii, dar preţurile sunt cam mari. Pentru o salată cu ceapă şi ridichi am cheltuit 10 lei“, a spus severineanca Elena Burlacu.

image

Cei care îşi fac cumpărăturile în Piaţa Centrală din Târgu-Jiu au constatat că meniul vegetarian nu e deloc ieftin. „Eu ţin post numai miercurea şi vinerea. Dacă vrei urzici sau mâncare de praz, trebuie să scoţi din buzunar la fel de mulţi bani ca pentru carne“, a spus Aurelia Bobaru (76 de ani). Urzicile costă un leu grămada, la fel ca şi la Râmnicu Vâlcea. „Pentru o mâncare scoţi din buzunar 20 de lei. Cum nici nu poţi negocia, mai bine mă las păgubaşă“, a spus vâlceanca Elena Ciobanu. (Au contribuit: M. Lăutărescu, L. Fîciu, D. Ţîrcomnicu şi C. Căruntu).

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite