Craiova: Oltenii, invitaţii serii simfoniilor la filamonică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Kaspar Zehnder
Kaspar Zehnder

Oaspeţii, dirijorul şi pianistul, sunt două nume sonore ale scenei muzicale mondiale. Kaspar Zehnder a venit din Elveţia, iar Stefan Arnold din Austria, pentru Festivalul Internaţional Craiova Muzicală, ce se va încheia pe 10 decembrie.

Fragmente din trecutul poporului ceh vor da tonul serii, de la ora 19.00, la Filarmonica Oltenia, prin cel de-al treilea poem simfonic al compozitorului Bedrich Smetana. Este vorba de „Sarka“, din creaţia „Patria mea“. Imediat după, melomanii vor primi în dar o bijuterie Brahms, „Concertul nr. 1 în Re minor pentru pian şi orchestră“, iar finalul este lăsat în seama Simfoniei „Cele patru temperamente”, în primă audiţie, a lui Nielsen.

La pupitrul dirijoral al Orchestrei simfonice a Filarmonicii Oltenia se va aşeza Kaspar Zehnder, membru al Academiei Europene Mozart, iar pianul va răsuna în interpretarea lui Stefan Arnold, solist mult premiat la nivel internaţional, pe care locul I la Concursul Internaţional „Bösendorfer“ din Austria, ce a avut loc în 1988, l-a adus în rândurile celor mai buni pianişti din generaţia sa.

Colaborări celebre

Cei doi invitaţi ai Festivalului Internaţional Craiova Muzicală au fiecare în parte o poveste scrisă pe scene celebre ale lumii. Dirijorul Kaspar Zehnder a avut parte de un debut aplaudat la Teatrul din Scala, care l-a adus în faţa mai multor orchestre vestite din Franţa, Anglia, Cehia, Slovacia. O vreme a fost dirijor principal la Filarmonica din Praga, concertând la diferite festivaluri internaţionale şi având şansa de a colabora cu instrumentişti de renume, printre care se numără violoniştii Patricia Kopatchinskaja şi Antoine Tamestit sau sopranele Rachel Harnisch şi Marianne Pousseur. Numele său este menţionat alături de cel al actorului Bruno Ganz şi al regizorului Jiří Bárta, cu care de asemenea a lucrat. În prezent, Zehnder este directorul artistic al Murten Classics Festival şi al Centrului „Paul Klee” din Berna.

Stefan Arnold

Despre pianistul Stefan Arnold, Frankfurter Allgemeine Zeitung titra: 

„Cântă cu o vigoare tinerească şi o precizie absolută. A entuziasmat audienţa într-o aşa măsură încât a avut publicul în palmă!“ Pianistul, cu concerte susţinute pe întreaga planetă, sub bagheta unor mari dirijori între care se află şi Petre Sbârcea, a înregistrat  albume cu lucrări de Brahms, Beethoven sau Mozart şi la Universitea de Muzică şi Artă Dramatică de la Viena.

Biletele pentru această seară costă 15 lei, dar elevii, studenţii şi pensionarii plătesc doar 8 lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite