Craiova: Oltenii, datori vânduţi la bănci

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creditele de refinanţare au adus economii românilor
Creditele de refinanţare au adus economii românilor

Tot mai mulţi olteni intră în evidenţa Biroului de Credit pentru că nu îşi mai pot plăti ratele la bănci din cauza sărăciei.  Cuantumul restanţelor la împrumuturi în Dolj s-a dublat faţă de anul 2009.

Restanţele oamenilor la creditele contractate în bănci cresc constant de la o lună la alta, deşi statisticile arată că economia din regiune îşi revine treptat. Datele centralizate de Banca Naţională a României arată că în aprilie restanţele doljenilor la creditele în lei au ajuns la 203 milioane de lei, aproape dublu faţă de suma înregistrată în aprilie 2009. Potrivit centralizatorului BNR, în martie restanţele ajunseseră la 197 de milioane de lei, în timp ce în februarie cuantumul ratelor neplătite atingea un nivel de 194 de milioane de lei. „Soţul a rămas fără serviciu în februarie şi a fost foarte greu să ne descurcăm“, ne-a spus Aneta Dascălu, pensionară din Craiova.


Buluc la refinanţări


Aceeaşi situaţie se înregistrează şi în celelalte judeţe ale Olteniei. O creştere spectaculoasă a datoriilor către bănci a avut loc în Vâlcea unde, în doar câteva luni, restanţele au ajuns de la 114 milioane de lei la aproape 130 de milioane. Şi locuitorii din judeţul Olt găsesc tot mai greu resurse să îşi plătească ratele bancare, nivelul datoriilor ajungând aici de la 120 de milioane de lei în februarie, la peste 127 milioane de lei la sfârşitul lunii aprilie. Singurul judeţ în care s-a înregistrat o scădere este Mehedinţi, unde restanţele au scăzut cu trei milioane de lei în aprilie. Bancherii spun că datoriile au crescut nu pentru că oltenii s-au împrumutat mai mult decât au făcut-o locuitorii altor regiuni ci pentru că în Oltenia nivelul de trai este în continuare scăzut, chiar dacă rata şomajului a început să coboare. Ca să scape de dobânzile mari sau ca să-şi micşoreze ratele lunare, oltenii sunt gata să se aşeze din nou la masă cu reprezentanţii băncilor. „Foarte mulţi dintre cei care s-au trezit cu salariile scăzute sau au intrat în şomaj vin acum la noi pentru o refinanţare. Avem zeci de astfel de cazuri. Sunt oameni disperaţi cărora le este teamă de faptul că vor fi executaţi de bancă“, ne-a spus directorul unei unităţi bancare din Bănie.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite