Craiova: Oltenii, cu sutele în cursa pentru banii de „Casă Verde“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Statul decontează 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare
Statul decontează 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare

Locuitorii regiunii au consumat anul trecut toate fondurile alocate zonei prin programul de montare a sistemelor de încălzire cu energie regenerabilă, cerând şi sume suplimentare.

Oltenii n-au stat pe gânduri după lansarea sesiunii din 2011 a programului „Casa Verde“. În numai o săptămână, doar în judeţul Dolj au fost depuse peste 240 de dosare. Graba este explicabilă, ţinând cont de bilanţul pe anul trecut.


Au „topit“ 12 milioane de lei anul trecut


Peste 900 de familii din Oltenia şi-au cumpărat în 2010 sisteme de încălzire şi producere a apei calde, suma alocată regiunii, de peste 12 milioane de lei, epuizându-se rapid. Cei mai harnici au fost locuitorii judeţului Olt, care au înregistrat la Agenţia Judeţeană de Protecţie a Mediului peste 500 de proiecte. 300 dintre solicitanţi au rămas însă fără banii guvernamentali, urmând să redepună dosarele în sesiunea din acest an. De altfel, deşi la nivelul regiunii au fost aprobate 924 de proiecte, numărul celor care au vrut să-şi cumpere panouri solare cu fonduri de la stat a fost dublu.
„Întâmplarea face că am auzit de programul ăsta şi am încercat. Am primit aprobare, am achiziţionat instalaţia, cred că în luna aprilie, şi sunt foarte mulţumit. Stăm patru - cinci persoane în casă şi avem mereu la dispoziţie apă caldă, la o temperatură de 60 de grade“, ne-a spus Ion Diaconu, proprietarul unei case dotate cu panouri solare.
De programul „Casa Verde“ pot beneficia doar persoanele fizice, acestea primind între 6.000 şi 8.000 de lei pentru instalarea de panouri solare, pompe de căldură sau centrale pe bază de pelete, brichete sau rumeguş. De precizat este faptul că, la depunerea dosarului sunt necesare actele de cadastru atât pentru terenul pe care este situată casa cât şi pentru locuinţă. Ca o noutate, din acest an, nu mai este necesară o instalaţie preexistentă de încălzire convenţională, pentru a asigura sustenabilitatea investiţiei. Un alt aspect important este acela că proprietarii care vor să îşi încălzească locuinţa cu panouri solare sau alte sisteme de acest gen trebuie mai întâi să cumpere instalaţia din propriul buzunar, banii fiind ulterior decontaţi de stat.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite