Craiova: Oltenii, chemaţi la Catedrala Mitropolitană

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În lăcaşul cu o istorie de sute de ani sunt aşteptaţi în aceste zile mii de oameni. Înaltpreasfinţitul Irineu va oficia Sfânta Liturghie aici în noaptea Învierii.

Noaptea Sfântă a  Învierii aduce în fiecare an la Catedrala Mitropolitană Sfântul Dumitru mii de oameni. Este locul pe care îl aleg pentru valoarea lui istorică, pentru dimensiunea copleşitoare, pentru faptul că aici şi-au spus rugăciunile în momente cruciale ale vieţii. În spatele lăcaşului de cult se ascunde o istorie de sute de ani pornită de la cel considerat a fi primul său ctitor, Barbu Craiovescu.

În documente apare sub numele de „Biserica Domnească a Craiovei“ sau „Băneasa“, construită la 1645, din temelii rezidită şase ani mai târziu de Matei Basarab. Puţini sunt cei care ştiu că timp de patru decenii a stat închisă, cei care aveau să îi redea strălucirea fiind Regele Carol I şi Regina Elisabeta prin aducerea arhitectului Andre Lecomte de Nouy. A venit apoi clipa sfinţirii în vremea Episcopului Bartolomei de Râmnic - Noul Severin. În inima capitalei Olteniei a devenit catedrală acum mai bine de şaptezeci de ani. Sub acoperişul ei se află moaştele Sfântului Ierarh Nifon, Patriarh al Constantinopolului, ale Sfinţilor Serghie şi Vah şi ale Sfintei Muceniţe Tatiana.

Primeniţi de Înviere

Slujba Învierii va începe la catedrală la ora 23.45. Şi anul acesta sunt aşteptaţi craioveni cu miile să vină să ia lumină. Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, împreună cu un sobor de proţi şi diaconi va oficia Sfânta Liturghie. La finalul acesteia, în jurul orei 3.00, oamenii vor putea lua anafură stropită cu vin. „Marele praznic al Învierii este biruinţa vieţii asupra morţii. Mai ales în această perioadă a sfintelor sărbători, creştinii trebuie să vină la Sfânta comuniune pentru a conştientiza sensul autentic al vieţii“, a spus diaconul Ioniţă Apostolache.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite