Craiova: Oltenii, ademeniţi cu afumături de Ziua Recoltei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru că pe majoritatea sărbătoarea i-a găsit cu buzunarele goale, oltenii au stat chită în jurul scenei pentru a se bucura de ce era din plin şi fără bani: cântecul şi dansul popular.

Cu zecile au împânzit oltenii Piaţa Centrală în această dimineaţă, unii la cumpărături, alţii să vadă care-i treaba cu Ziua Recoltei. Primul care le luă faţă fu chiar un craiovean. Bărbatul scosese la vânzare doi dovleci uriaşi care împreună cântăreau aproape 90 de kilograme.

image

„I-am făcut cu sămânţă din Franţa şi nu le-am pus un gram de ceva. Sunt sănătoşi şi foarte dulci“, le spuse Constantin Armăşelu curioşilor adunaţi în jurul giganţilor. Când instrumentiştii Ansamblului Maria Tănase legară primele acorduri, ochii şi urechile se îndreptară spre scenă. Dansatorii se prinseră în horă, făcând loc printre ei şi câte unui privitor dornic să bată asfaltul cu piciorul, de dragul folclorului.

image

Atmosfera o încinseră şi grătarele din imediata apropiere, pe care sfârâiau mici, pastramă de oaie, cârnaţi uşor afumaţi.

image
image

„Şi pe timpul războiului oamenii se petreceau, făceau nunţi, botezuri. Aşa-i omu’. Mai uită de necazuri la astfel de moment, că la ce vremuri trăim“, se confesă Ana Ionescu din Gostăvaru, venită în piaţă cu cereale. Femeia se-ntristă când văzu banane şi struguri de import în coşurile toamnei olteneşti. „Ce bine dădeau prazul, bobul de zaibăr şi ardeiul oltenesc. Sunt de fason bananele astea“, mai zise femeia.

Ieftină ţuica, scumpă afumătura

Vecine cu micii erau dimineaţă sarmalele, vândute câte trei, cu mămăligă, ardei şi smântână la 6,5 lei.

image

Şi tot în fumul micilor, care părea să tripleze preţurile, îi ispitea pe gurmanzi o raţă făcută pastramă, cu 60 de lei kilogramul, bucăţi mari de şoric, la 59 de lei kilogramul şi coşuri pline ochi cu cârnăciori de oaie, caltaboş ţărănesc şi lebăr de casă. „Băgaşi capu-n cort, văzuşi ce preţuri sunt, de cazi pe jos“, se miră o olteancă ce-şi însoţea bărbatul la cumpărături. Pe sufletul lor se dovediră sibienii din Jina, care nu scumpiră brânza ca să se pricopsească azi.

image

„Lumea vine la târg să cumpere mai ieftin“, spun sibienii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite