Craiova: Oltenaşii învaţă să încondeieze ouă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de prichindei de grădiniţă, şcolari şi elevi de gimnaziu, de la „Pinocchio“, din Colegiul Fraţii Buzeşti şi Şcoala 22, s-au transformat în această dimineaţă în discipolii vestitei Asineta Gîscan, meşter iscusit în încondeiatul ouălor, cu faimă în România, dar şi în Franţa şi Austria. 

Tanti Asineta le-a pus copiilor condeiul în mână, în atelierul deschis la Casa Băniei, le-a dat ceara şi i-a încurajat să fie creativi. Ada, o fetiţă de şapte şase anişori, a mărturisit că mai făcuse ceva asemănător şi când era mai micuţă, dar nu cu un condei, ci cu pensule şi tempera. Timea, elevă la Buzeşti, mai luase lecţii despre încondeierea ouălor de la străbunica ei, Zoiţa: „E cam greu să faci asta. Eu mi-am încondeiat mai mult mâinile“. Colegul ei, Alexandru Matei a tras chiar şi câteva concluzii după experienţa trăită astăzi la Casa Băniei, alături de Asineta Gîscan şi ceilalţi copii.

„Trebuie să ai răbdare, să fii atent să nu te arzi cu ceara, să-ţi foloseşti imaginaţia şi să exersezi tot timpul“, a spus băieţelul.


De neuitat s-a dovedit întâlnirea cu cei mici pentru tanti Asineta: „Este minunat să lucrezi c ei. Le-am arătat modele tradiţionale olteneşti şi multe alte desene pe care le-am realizat eu de-a lungul timpului“.

Meşteşugul încondeierii ouălor este promovat de Secţia de Etnografie a Muzeului Olteniei în „Spectacolul tradiţiei“, eveniment ce continuă şi mâine, între orele 10.00 – 14.00.

image
Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite