Craiova: Olteanul inventator din Leu bate fierul cu ciocanul electromecanic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florin Nedea vrea ca invenţia lui să ajung în toate comunele din ţară
Florin Nedea vrea ca invenţia lui să ajung în toate comunele din ţară

Florea Nedea, zis şi Fane Roşioru, şi-a câştigat faima în Dolj cu născocirea sa practică şi eficientă.După ce mai bine de doi ani a bătut fierul de plug la mână, cum se face „de la Mihai Viteazul încoace“, bărbatul şi-a pus mintea la contribuţie şi şi-a uşurat munca. 

Florea Nedea este agent de pază la un depozit în Craiova. Deşi nu ar pleca din bătătura sa, din comuna doljeană Leu, unde îi place să fie meşter iscusit, nu are încotro, căci nevoia de supravieţuire îl obligă să îşi câştige traiul şi din altceva. Şi-a pus mari speranţe în invenţia sa, ciocanul electromecanic, că-l va scoate din sărăcie, dar cu cât timpul trece îşi dă seama că va trebui să se mulţumească doar cu câştigul sezonier pe care îl are de pe urma acesteia. Toată povestea cu ciocanul a pornit de la nevoia lui Nedea de a scăpa de chinul de a bate fierul plugului cu munca, care sleia de puteri şi cu care nu avea nici spor. Omul lucrase ca electromecanic la Întreprinderea Minieră Lupoaia timp de 13 ani şi ştia prea bine meserie, iar să renunţe la ea i s-a părut de prisos. „Am luat ordonanţa momeală ca la peşte, că o să fac agricultură, însă am plecat de la vaca cu lapte la capra stearpă“, povesteşte el supărat. Încurajat de bunul său prieten Ionel Mitran şi susţinut din plin de acesta. Timp de trei luni n-a avut somn până n-a văzut cu ochii săi că ciocanul, care cântăreşte 32 de kilograme, este funcţional. Cu un reductor, un motor de 2,2 kw, „salvat din ghearele macaralei“, şi anexe făcute tot de el, ca de exemplu „coadă cu bride pentru reducerea undei de şoc, 7 arcuri care trag ciocanul în jos, făcându-I coborârea mai rapidă şi impactul mai puternic“, şi-a desăvârşit creaţia.

image

Îi acţionează din pedală, iar pornirea şi oprirea se efectuează electric. „Iau fierul din forjă când e înroşit bine, îl bag la bătut şi îmi uşurez munca,  dar am şi calitate şi randament în productivitate. Are 70 de lovituri pe minut“, spune Nedea, spunând că „este vorba de un princpiu necunoscut în mecanică, unificarea dintre bridă şi coada ciocanului“.

image

„Plimbăm sărăcia de la unul la altul“

De lucru are în special toamna, în vremea arăturilor, dar nu-i nici atunci mare pricopseală. „Fac şi troc. Eu le bat fierul, tractoriştii îmi ară sau îmi fac un transport de coceni pentru a băga vaca în iarnă. Plimbăm sărăcia de la unul la altul“, zice el cu amărăciune, precizând că din câştigul de pe urma ciocanului electromecanic reuşeşte să îşi ţină fetele în şcoală, să îşi încarce butelia şi să îşi achite curentul. „Nu mă gândesc la ziua de mâine. Sunt prea ocupat să mă întreţin pentru ziua de azi“, mai zice inventatorul de la Leu. Naveta între comună şi Craiova, unde intră în post ca agent de pază şi-o plăteşte din salariul de aici, că nici din el nu îi mai rămâne mare lucru. „Are merite că ca făcut această invenţie. Ar trebui să îi facă şi viaţa mai uşoară, că, zic eu, ce a creat el este unicat la nivel de ţară. Am fost 32 de ani la Electroputere şi cred că la toţi proiectanţii de acolo nu le trecea prin minte ce a realizat domnul Nedea“, îşi susţine Mitran prietenul.

image

Supărat pe autorităţi

Marele of al inventatorului din Leu, care vrea să vadă câte un ciocan electromecanic în toate comunele din ţară, este că nu are bani să îşi înregistreze invenţia la OSIM şi suspectează că sunt persoane care ar vrea să îl lase fără ea. Florea Nedea s-a adresat şi Ministerului Agriculturii cu rugămintea de a fi susţinut financiar pentru construirea unui atelier subteran care să-l scape de fum, căldură şi toxicitate, şi pe vecini de zgomot. „Mi s-a transmis că n-are bani. Chiar atât de sărac este? Ministerul acesta e ocupat cu înmulţirea pirului, mărăcinilor şi maşinilor de lux“, se revoltă Florea Nedea.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite