Craiova: Olivia Bălănescu, mesagerul limbii române în facultăţile lumii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vreme de trei ani a predat dulcea vorbă românească în îndepărtata Indie, iar acum este lector la Universitatea Carolină din Praga.

Vorbeşte despre profesia de dascăl cu atâta căldură încât aproape că începi să te întrebi dacă nu cumva este cea mai frumoasă dintre meseriile pământului. A fost întâi studenta Universităţii din Craiova, acum este lector doctor al aceleiaşi instituţii de învăţământ. Sunt deja zece ani de când a înlocuit banca învăţăcelului cu o catedră ce până acum a tot avut şi locaţii îndepărtate. Olivia Bălănescu predă în prezent limba română în prima universitate din centrul Europei. Este vorba despre celebra Universitatea Carolină din Praga, întemeiată în 1348 de Carol al IV-lea de Luxemburg. Deşi petrece aici doar câteva luni, i se pare o experienţă extraordinară. „Am studenţi care au ales din diverse motive să înveţe limba română. Unii pentru că vin din familii în care unul dintre părinţi este ceh de origine, au afaceri în ţara noastră, alţii pentru că sunt interesaţi să studieze toate limbile romanice, alţii ca să poată lucra şi la noi“, povesteşte Olivia Bălănescu, punctând seriozitatea studenţilor.

Până la Cehia, a fost India

Sunt multe lucrurile care o fascinează la cehi, însă îi este cu neputinţă să uite universul descoperit în anii petrecuţi în India. „La Praga, intri în muzee şi vezi multe dintre splendorile locului, în India frumuseţea era în stradă, se consuma sunt ochii tăi“, îşi aminteşte Olivia despre vremea când era la Departamentul de Studii Germanice şi Romanice al Universităţii Delhi din India. Acolo a cucerit-o totul. Era pentru prima dată într-o lume în care înţelegea că simplitatea poate fi raţiunea de a exista, că dimensiunea spirituală a vieţii este cea de care ar trebui să ne ocupăm. Tot atunci a înţeles că nu trebuie respinse şi judecate lucrurile pe care nu le poţi înţelege. „În India eu şi colegii mei eram pentru studenţi «sir» şi «madame». Ne priveau ca părinţi spirituali, aşa sunt educaţi. Dascălii sunt pentru ei la fel de importanţi cum este şi familia, iar familia este cea pe care îşi centrează viaţa“, mărturiseşte Olivia Bălănescu.


Aproape de frumos
Are un CV impresionant, însă nu prin dimensiune, ci prin consistenţă. În el strecoară discret şi un amănunt care vorbeşte mult despre profilul Oliviei Bălănescu. Sunt anii care îi reamintesc de pian, de Şcoala Populară de Artă. Apoi, dincolo de cărţi de autor sau la care este coautor, de articole publicate în reviste sau în curs de publicare, Olivia Bălănescu a fost şi mesager al tradiţiilor şi obiceiurilor româneşti în lume. A reprezentat România la evenimentele culturale organizate de ambasadă în India, care au fost târguri de carte, de educaţie, seri de poezie, Zilele Ţărilor Francofone. 

Craiova

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite