Craiova: Oase şi cozi de porc: meniul de criză al oltenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Oamenii spun că vor trăi din ce în ce mai rău
Oamenii spun că vor trăi din ce în ce mai rău

Oamenii spun că nu îşi permit să mai cumpere carne de porc sau de pui, aşa că pun pe masă ce găsesc mai ieftin. Patronii de magazine alimentare din Craiova susţin că de la începutul anului oasele şi cozile de porc s-au vândut cel mai bine.

Comercianţii de carne din Bănie susţin că preţurile practicate sunt pentru orice buzunar , iar un kilogram de oase sau cozi de porc nu costă mai mult de 5,5 lei. „Oamenii vin şi cumpără câte un kilogram sau două. Se vede cu ochiul liber că nu au bani şi că trăim din ce în ce mai rău. Coada şi oasele de porc le folosesc oamenii la varză, ciorbă şi piftii. De la începutul anului am făcut de şase ori până acum aprovizionarea, măcar nu rămânem cu marfa nevândută, aşa cum se întâmplă cu restul produselor“, a spus Ioana Mateescu, vânzătoare.

Oamenii spun că nu îşi mai permit să dea bani mulţi pe mâncare, mai ales pe carne, ţinând cont că preţul a fost majorat de la începutul anului cu aproximativ şapte procente. „Nu vedeţi şi dumneavoastră cât costă un kiligram de carne de porc acum? Pleci cu un milion de lei la piaţă şi te întorci cu plasa goală. Eu din oase sau cozi de porc fac ciorbă de fasole şi mănâncă toată familia. Asta este, dacă alte posibilităţi nu sunt, ne descurcăm cum putem“, a spus Ioana Mitulescu, de 46 de ani.
Oasele şi cozile de porc, de negăsit în unele magazine
În unele unităţi alimentare, oasele şi cozile de porc se vând ca pâinea caldă. În Piaţa Centrală a Craiovei doar un singur magazin mai avea astăzi pe raft , două-trei kilograme de oase. Comercianţii spun că zilnic vând aproximativ 50 de kilograme de oase. „La noi preţul este şi mai mic decât în alte părţi, de aproximativ patru lei. Bătrânii sunt cei care cumpără în general de aici. Sunt zile în care nu primim marfă şi vin oamenii şi de câte două-trei ori pe zi să ne întrebe când aducem produse proaspete“, a spus Ion Bratu, comerciant.

Mulţi olteni spun că va mai trece vreme până când România va depşi situaţia de criză şi se declară convinşi că le va fi tot mai greu să pună ceva pe masă familiei. „Eu câştig 700 de lei pe lună, din care, după ce plătesc toate dările, nu îmi mai permit să cumpăr carne la un preţ atât de piperat. Cred că majoritatea oamenilor au cumpărat măcar odată oase sau cozi de porc să facă mâncare“, a declarat Cornelia Dumitrescu.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite