Craiova: O octogenară face tranzacţii suspecte de sute de mii de euro cu primăria

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Baza sportivă "Lunca Jiului" se află doar la câteva sute de metri de groapa de gunoi de la Mofleni
Baza sportivă "Lunca Jiului" se află doar la câteva sute de metri de groapa de gunoi de la Mofleni

O octogenară din Bănie este pe cale să parafeze chiar cu municipalitatea una dintre cele mai mari tranzacţii imobiliare încheiate vreodată în Bănie.  Bătrâna cumpărase terenul în urmă cu şase luni de la Răzvan Ovidiu Ţugui, patronul firmei Edeca Construct.

Rosalia-Raymonda Gherghina, o pensionară de 83 de ani, s-a oferit la începutul lunii ianuarie să vândă Primăriei Craiova un teren de şapte hectare, cândva Baza sportivă „Lunca Jiului”, pe care îl deţine în apropierea Parcului Tineretului. Primăria s-a grăbit să prindă „oferta” bătrânei şi a trecut proiectul de hotărâre prin care este achiziţionată suprafaţa chiar pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local din această lună. De ce atâta grabă? Municipalitatea susţine că terenul situat în partea de vest a Parcului Tineretului îi este necesar pentru extinderea zonei de agrement din parc. „Prin achiziţionarea acestei proprietăţi deţinute de Gherghina Raymonda-Rozalia vor fi suplimentate activităţile de agrement, recreere, sport, turism ce sunt urmărite a fi create în cadrul Parcului Tineretului”, se arată în raportul care însoţeşte proiectul de hotărâre. Terenul se află însă în imediata apropiere a gropii de gunoi de la Mofleni. Ca atare, nici vorbă de agrement într-o zonă în care rişti să fii mâncat de viu de ciori. În plus, terenul nu este nici măcar alipit parcului, fiind despărţit de acesta printr-o fâşie de 65 de metri pătraţi deţinuţi de societatea General Comi.



„Vând pentru că am nevoie de bani!”

De ce ar fi vrut primăria să cumpere teren în această zonă? Indicii destule există în actele care însoţesc proiectul de hotărâre. Unul dintre acestea este un contract de vânzare-cumpărare încheiat cu şase luni în urmă între Rosalia Gherghina şi Răzvan Ovidiu Ţugui, patronul firmei Edeca Construct. Acesta i-a vândut bătrânei terenul în rate, cu suma totală de 300.000 de euro, sumă sub valoarea pieţei, conform experţilor imobiliari. Tranzacţia a fost perfectată în luna iunie a anului trecut de către notarul Eugenia Papa , apropiată a familiei Ţugui. Contractul de vânzare-cumpărare a fost redactat de Diana Călin, avocat stagiar la cabinetul avocatului Dragos Ghinescu, situat în apropierea locuinţei bătrânei.

De unde a avut bătrâna banii necesari să pună mâna pe o asemenea avere imobiliară şi de ce vrea să o vândă? Sunt întrebări la care Rosalia Gherghina ne –a răspuns în felul următor, cu vocea uşor tremurândă din spatele unei uşi închise. „Vând pentru că am nevoie de bani! Nu ştiţi cum e să trăieşti dintr-o pensie de mizerie, să trebuiască să plăteşti taxe, impozite. Ce, îmi ţineţi dumneavoastră socoteala?!”, ne-a spus bătrâna.

octogenara



Deocamdată este supusă dezbaterii doar achiziţia de principiu a terenului şi a activelor de pe el, printre care două bazine de înot aflate în paragină. Preţul la care va cumpăra Primăria va fi negociat însă în urma întocmirii unui raport de evaluare al terenului, dacă proiectul de achiziţie aflat pe ordinea de zi a şedinţei de mâine a Consiliului Local va fi aprobat de aleşi. Potrivit unor surse din piaţa imobiliară din oraş, metrul pătrat de teren în zona gropii de la Mofleni s-ar vinde în prezent cu 11 euro metrul pătrat, ceea ce înseamnă că primăria ar trebui să cheltuiască maxim 770.000 de euro pentru întreaga suprafaţă de teren.

Baza sportivă „Lunca Jiului”, deţinută în prezent de octogenara Rosalia Gherghina a fost în trecut „minge de ping-pong” între mai multe firme implicate în scandalul returnărilor ilegale de TVA care au făcut din Dolj patria „ţeparilor” statului.

Citeşte mâine despre itinerariul suprafeţei de şapte hectare din Lunca Jiului şi cum a ajuns suprafaţa în mâinile miliardarului Răzvan Ovidiu Ţugui pe craiova.adevarul.ro

image
Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite