Craiova: O nouă taxă pe energie electrică pentru olteni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consumatorii din cele cinci judeţe ale regiunii vor plăti din aprilie un nou bir pentru energia electrică facturată de CEZ.

Luna aprilie aduce pentru cei peste 1,3 milioane de abonaţi ai CEZ din Oltenia şi din judeţele Argeş şi Teleorman o nouă taxă. Deşi tarifele pentru energia electrică consumată rămân aceleaşi, Autoritatea Naţională pentru Reglementare în domeniul Energiei a impus aplicarea unei taxe de cogenerare de înaltă eficienţă, care va fi de 0,0185 de lei pentru fiecare kWh consumat, fără TVA. Practic, la un consum mediu lunar de 150 de kWh, taxa va ajunge la 2,78 lei fără TVA, adică peste trei lei cu TVA. Suma va fi evidenţiată separat în factura de energie electrică, iar abonaţii vor primi, odată cu factura pe luna aprilie, şi motivul pentru care sunt nevoiţi să plătească bani în plus, pe lângă factura la curent.

Penalităţi pentru neplată


Oltenii vor fi obligaţi să achite taxa pentru a sprijini promovarea sistemelor de producere a energiei termice şi electrice în cogenerare de înaltă eficienţă, ceea ce înseamnă reducerea poluării, dar şi a materiilor prime necesare producerii de energie. Taxa a fost instituită ca urmare a transpunerii în legislaţia românească a unei directive europene care prevede scheme de sprijin pentru producătorii de energie în cogenerare, printre aceştia numărându-se şi Complexul Energetic Craiova. „Furnizorul de energie electrică are rolul doar de a colecta de la consumatori această contribuţie destinată producătorilor de energie electrică şi termică în cogenerare de înaltă eficienţă care beneficiază de această schemă de sprijin”, se arată într-o informare transmisă de CEZ Distribuţie. Taxa nu este însă facultativă, iar consumatorii riscă penalităţi dacă nu o plătesc.



Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite