Craiova: O investiţie de sute de mii de lei s-a dus pe apa sâmbetei: aleşilor judeţeni le e greu să care laptop-ul din dotare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Zeci de laptop-uri cumpărate de Consiliul Judeţean Dolj în 2008 în folosul aleşilor s-au „evaporat“, aceştia renunţând să mai vină cu dotările la şedinţe. Autorităţile doljene au cumpărat, la cererea aleşilor, 37 de calculatoare, în valoare de peste 200.000 de lei, în urmă cu aproape trei ani.

Consiliul Judeţean Dolj achiziţiona, pentru fiecare dintre cei 37 de consilieri, inclusiv conducerea executivă a instituţiei, câte un laptop performant. Investiţia s-a făcut la cererea aleşilor, care s-au plâns în timpul unei şedinţe de consiliu că sunt nevoiţi să care cu braţul dosare de sute de pagini. Cel care a venit atunci cu ideea cumpărării de calculatoare portabile a fost Ionel Pană, care le-a spus la vremea respectivă şefilor CJ Dolj că e vremea ca şi administraţia judeţeană să intre în era tehnologiei. Zis şi făcut. Achiziţia celor 37 de laptopuri, făcută prin licitaţie deschisă, a costat peste 200.000 de lei, fiind alese sisteme avansate la vremea respectivă. Fiecare laptop Fujitsu Siemens este echipat cu un procesor Intel Core Duo 2,40GHz, capacitate de stocare de 150 GB, memorie 1GB, DVD+CD RW, sistem wireless, bluetooth, slot de card, memory stick şi licenţe de Windows Vista şi Office 2007.

Le-au dorit, dar nu le-au folosit

Dacă în primele şedinţe organizate după achiziţie, consilierii au fost nedespărţiţi de notebook, ulterior calculatoarele portabile au dispărut cu totul din peisaj. Explicaţiile pentru faptul că laptop-urile au trecut la categoria „amintiri“ sunt dintre cele mai diverse: fie laptop-ul a fost uitat într-un birou fix înainte de şedinţele de consiliu, fie sunt greu de folosit, fie se dovedesc inutile fără investiţii suplimentare. „Trebuia să se pregătească soft-ul, să se cumpere carduri care să facă legătura între sistemul CJ şi laptop, pentru că el e, practic, un terminal. S-a tot zis că se va face, dar nu s-a făcut. Deci nu au dispărut calculatoarele, dar nu au fost aduse la nivelul la care să fie eficiente“,a spus Ionel Pană, iniţiatorul propunerii în 2008. Alţi consilieri spun că îl poartă negreşit cu ei de fiecare dată când au nevoie. „Eu chiar îl am cu mine, dar nu am intrat cu el în şedinţă. Chiar îl folosesc şi cea mai mare parte a materialelor de şedinţă le primim electronic“, ne-a spus Cosmin Vasile.

Scuze multe şi mărunte

Cum politica se dovedeşte adesea o ocupaţie apăsătoare, aleşii spun că preferă să umble cu un stick pentru a scăpa de povara celor trei kilograme, cât cântăreşte un laptop. „Ne ducem cu stick-urile, încărcăm materialele şi le studiem acasă pentru că laptopurile sunt grele şi incomode. De aceea nu le mai cărăm după noi la şedinţe“,a spus şi consilierul Marin Diaconeasa. Alţi aleşi spun că vin cu laptopul, dar nu îl scot pe masă de jenă. „Chiar ieri am fost la Consiliul Judeţean pentru că are o problemă la încărcare, cred. Eu îl am mereu la mine dar la şedinţe, dacă văd că sunt singurul care îl are, îl ţin sub masă, nu îl mai scot“, ne-a spus şi Fănel Văduva.
Un calculator cu o configuraţie asemănătoare costă în prezent în jur de 2.000 de lei. „Laptop-ul face faţă la majoritatea cerinţelor actuale, dar ca procesor Intel au fost lansate pe piaţa de IT seriile I3, I5 si I7, care sunt mult mai performante. În plus, o licenţă de Windows Vista costă de 10 ori mai puţin acum decât în 2008“, a explicat Mădălin Mătăsaru, specialist IT. Chiar şi aşa, un astfel de laptop mult mai competitiv costă cel mult 3.600 de lei.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite