EXCLUSIV Poartă şorţuri de plumb de 27 de kilograme în timp ce operează. Doctorii din Craiova, campioni la greutate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

GALERIE FOTO Chirurgii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova îmbracă şorţuri de plumb care cântăresc între 12-27 de kilograme şi pe care le ţin în timpul intervenţiilor chirurgicale. Doctorii spun că vara fac adevărată saună în sălile de operaţie.

La Secţia de Ortopedie şi Traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova, operaţiile se fac sub greutate. La propriu. Medicii sunt nevoiţi să poarte în timpul intervenţiilor echipamente care cântăresc zeci de kilograme, din plumb.

Doctorul Dan Grecu ne arată întregul echipament pe care îl îmbracă înainte să intre în sala de operaţii.

Click AICI pentru GALERIE FOTO:

Acest costum de plumb pe care îl îmbracă ortopezii cântăreşte 27 de kilograme.

"Este vorba de gulere de plumb şi şorţuri de plumb care au între 12 şi 27 de kilograme, pe care le îmbrăcăm pentru a ne feri de radiaţiile emise de aparatul de radioscopie. Iarna e mai uşor, că nu e aşa cald, dar vara a fost chiar foarte greu. Gândiţi-vă numai ce înseamnă să operezi în timp ce ai pe umeri aşa greutate", a spus doctorul Dan Grecu, şeful secţiei. Specialistul a explicat că, deşi puţini români ştiu, ortopezii din toată ţara poartă acest şorţ. "Toţi colegii mei din România care dispun de acest echipament îl folosesc, dacă în sala de operaţii există acest ecran radioscopic", a precizat doctorul Grecu.

Acest şorţ de plumb cântăreşte 27 de kilograme. Doctorii îl poartă şi în cazul operaţiilor care durează cinci ore.

Craiova

Dacă pentru operaţiile care durează o oră chirurgii fac mai uşor faţă situaţiei, sunt şi intervenţii de cinci ore, unde aceste sorţuri devin o adevărată povară. "Săptămâna trecută am avut o intervenţie de cinci ore, este vorba de cazul unui bătrân care a căzut de pe acoperişul locuinţei. Bine-nţeles că am purtat aceste şorţuri care nu sunt deloc uşoare. E dificil mai ales vara, când e foarte cald" , a completat ortopedul Dan Tarniţă, care este şi directorul medical al spitalului.

Acest echipament este folosit pentru ca doctorii să se ferească de razele X, emise de aparatul de radioscopie. Cu ajutorul acestui aparat, ortopezii pot face intervenţii prin incizii mici, care abia lasă cicatrici. Tot acest aparat permite doctorilor să vadă pe un ecran, în timp util, cum este introdusă o tijă prin os. Dacă nu ar purta şorţurile din plumb, chirurgii ar risca să dezvolte tumori, chiar canceroase. Doctorii au spus însă că pacienţii nu sunt afectaţi, pentru că nu sunt expuşi în mod repetat la radiaţii.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite