Craiova: Doi craioveni, studenţi de top la Harvard şi Oxford

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Ilie studiază medicina la Oxford
Andrei Ilie studiază medicina la Oxford

Craiovenii Corina Tarniţă şi Andrei Ilie, unii dintre cei mai buni studenţi români din străinătate în anul 2009, vor fi primiţi azi de familia regală, la Palatul Elisabeta.

Tineri, frumoşi, excepţionali. Cam aşa ar putea fi caracterizaţi, în doar câteva cuvinte, Corina Tarniţă şi Andrei Ilie, unii dintre cei mai buni studenţi români de peste hotare. Ea, postdoctorand la Universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii, te cucereşte prin modestie dar şi prin simplitatea cu care îşi exprimă dezamăgirea faţă de sistemul românesc de învăţământ.

Pentru ea, lucrurile au fost clare de la bun început. Talentul, munca până la epuizare şi rezultatele strălucite obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale i-au adus în faţă oportunităţi de invidiat: a studiat matematica la Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, apoi a făcut aici masteratul şi doctoratul şi, în prezent, se pregăteşte să devină profesor asistent la aceeaşi instituţie de învăţământ. Se informează mereu despre mersul lucrurilor în România şi spune ferm că nu s-ar întoarce decât „poate la pensie”.

Corina Tarnita

E penibil cât de puţini bani se dau pentru învăţământ şi cercetare. În România aş veni, poate, la pensie, să fac cercetare. Până atunci e greu de crezut că lucrurile se vor schimba”,a spus Corina. Craioveanca a ţinut să le mulţumească profesorilor ei de gimnaziu şi liceu, de la Colegiul Naţional „Carol I” din Craiova, Nicolae Tălău şi Iuliana Coravu. De altfel, Corina ne-a mărturisit că merge mereu în vizită la liceul care a format-o, atunci când vine în Craiova. „Mi se pare că elevii nu mai vor să mai înveţe. Atunci când merg să le vorbesc, mă întreabă mereu ce să facă să plece în străinătate, deşi mulţi dintre ei nu au rezultatele necesare”, ne-a spus tânăra.

„În România se poate face cercetare”

Tot de la „Carol I” a plecat şi Andrei Ilie, celălalt craiovean premiat de Liga Studenţilor Români din Străinătate. Andrei e bursier la Medicină la Universitatea Oxford, în Marea Britanie. Cea mai mare parte a muncii de cercetare pe care a depus-o până acum s-a desfăşurat în România, aşa că viziunea tânărului faţă de situaţia învăţământului românesc e puţin diferită. „Încă din anul întâi de facultate am făcut cercetare sub îndrumarea profesorului Leon Zăgrean, acolo am prins gustul acestui domeniu. La Universitatea din Bucureşti m-am dezvoltat, practic, ca cercetător şi nu sunt de părere că în România nu se poate face cercetare. E mai greu decât în alte părţi pentru că se dau puţini bani dar trebuie să punem toţi umărul pentru ca sistemul să fie schimbat”, ne-a declarat Andrei. Studentul ne-a mărturisit că e hotărât să colaboreze în continuare cu laboratorul de cercetare din Bucureşti, dar nu s-a decis încă dacă se va întoarce în România. „Nu exclud această posibilitate, însă deocamdată nu hotărât nici dacă voi face cercetare sau activitate practică. Aş vrea să le îmbin pe amândouă, dar este destul de dificil”, ne-a declarat Andrei.

Craiova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite