Tot săracii sar în ajutor / O bătrână de 72 de ani donează din pensie masterandului din Craiova aflat în pericol de exmatriculare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două femei din Bucureşti, printre care o bătrână de 72 de ani, s-au oferit să îi plătească unui tânăr sărman din Craiova taxa de şcolarizare.

Cazul masterandului din Bănie care nu are bani să-şi achite taxa de şcolarizare a sensibilizat două bucureştence. Maria Ionescu, de 72 de ani, a anunţat că îi va dona în aceste zile lui Ionel Trepăduş 100 lei, în timp ce o femeie care nu a dorit să-şi facă public numele îi va pune în cont olteanului suma de 1.000 de lei. "Sperăm să îi fie de folos. Oricare dintre noi am trecut prin momente grele şi poate am cerut ajutorul, dar nu ni s-a dat. Nu putem să-l lăsăm pe acest copil de izbelişte, pe ultima sută de metri. Îl dăm şi noi, atât cât putem", ne-a spus pensionara de 72 de ani.

"Am încercat să mă angajez ca barman, dar degeaba"

Ionel Trepăduş, masterand la Facultatea de Ştiinţe Socio-Umane din Craiova, departamentul de Istorie, este într-o situaţie disperată, numărându-se printre tinerii care nu au avut bani de taxe. Tânărul de 24 de ani din Balş, judeţul Olt, mărturiseşte că veniturile lunare ale familiei, de 1.200 de lei, nu sunt suficiente ca să acopere toate cheltuielile: să asigure mâncarea şi să-i ţină în şcoli pe el şi pe sora sa mai mică, studentă la aceeaşi universitate. „Tatăl meu este electrician, mama, casnică. Am încercat să mă angajez, dar degeaba. Am mers şi la restaurante, ca să îmi găsesc o slujbă de barman, ospătar, nu contează, că nu-mi este ruşine de muncă", spune Ionel. Este pasionat de istorie şi spune că visul său a fost să ajungă la catedră.

Căminul şi facultatea, neplătite

Ionel spune că nu mai are somn de câteva săptămâni, din cauză că nu are bani să achite taxa de şcolarizare, în valoare de 900 de lei. Nu a avut bani nici pentru chiria la cămin, pe care nu a plătit‑o de două luni. „Am vorbit cu doamna administrator şi am rugat-o să mă mai amâne câtva timp, până găsesc o soluţie. Nu ştiu de unde să fac rost de bani. Nu am nicio idee. Dar trebuie să fac ceva neapărat, altfel va fi rău", spune studentul. Îi este greu, cu atât mai mult cu cât face eforturi extraordinare ca să supravieţuiască. „Mă gândesc cum să rezolv cu taxa. În cazul în care nu mă împrumută cineva sau nu au părinţii să-mi dea, o să ajung să mă dea afară şi o să mă reînmatriculez la toamnă, după ce o să mai plătesc o sumă de 150 lei", explică Trepăduş.

Află de AICI mai multe detalii despre situaţia studenţilor din Bănie care nu au bani de taxe:

Studenţii săraci, la un pas de exmatriculare

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite