Craiova: Nicu Stoian, voleibalistul cu talent de manager

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nicu Stoian vrea să obţină cel puţin un trofeu cu SCM Craiova
Nicu Stoian vrea să obţină cel puţin un trofeu cu SCM Craiova

A obţinut performanţe importante în voleiul românesc, iar de trei ani a reuşit să revigoreze sportul craiovean, promovând cu trei echipe în prima ligă.

Nicu Stoian s-a născut în Muntenia, însă se consideră oltean get-beget. A început să practice voleiul dintr-o întâmplare. „Am jucat volei destul de târziu. În liceu, prin clasa a noua, eram printre cei mai înalţi şi aşa am fost selectat să practic acest sport. M-am descurcat bine şi am continuat să joc volei“, îşi aminteşte preşedintele Sport Club Municipal. După terminarea liceului a început aventura  la Craiova, fiind descoperit de regretatul profesor, Ion Constantinescu. Practic, din 1976 până în 1989, a evoluat numai la „U“ Craiova. „După Revoluţie am plecat în Belgia unde am jucat timp de patru ani. După aceea m-am retras“, mărturiseşte Nicu Stoian.

A părăsit pentru un timp sportul lucrând ca inginer la Electroputere şi la CFR. Ca să-şi potolească dorul de volei, sporadic, a pregătit echipa masculină din Craiova. „Mi-a plăcut mult sportul. Jucam fotbal, chiar şi handbal, însă voleiul a fost viaţa mea. Nu regret că nu am practicat alt sport“, povesteşte Stoian.

A participat la Jocurile Olimpice de la Moscova, în 1980, unde a obţinut medalia de bronz. Acea perioadă l-a marcat. „Eram cel mai mic ca vârstă din primii şase şi eram cazaţi toţi într-un apartament. Înaintea primei partide ceilalţi cinci făceau glume pe seama mea şi asta a făcut să am emoţii foarte mari. Într-un final totul s-a terminat cu bine. Am avut noroc că am evoluat în faţa unui adversar mult mai slab decât noi“, spune actualul preşedintele SCM Craiova. O altă performanţă a avut-o în 1982, când a luat primul loc la campionatele mondiale universitare.

Copiii lui fac tot sport

Nicu Stoian şi-a îndreptat copiii tot spre sport. Băiatul, Andrei Stoian (27 de ani), joacă volei, fiind legitimat la clubul administrat de tatăl său. În schimb, fata lui, în vârstă de 10 ani, a practicat baschetul şi acum joacă tenis de câmp. „Am vrut ca şi copiii mei să practice sportul. Cred că şi fata mea va face tot volei. Simt că are calităţile necesare“, mărturiseşte Stoian.

În final preşedintele Sport Club Municipal a explicat de ce este important ca tinerii să se apuce de volei. „Îţi dezvoltă foarte mult gândirea şi fizicul. Fiecare secundă contează într-un meci de volei, trebuie să ai rapiditate fiindcă ai voie să atingi mingea o singură dată. În plus, un voleibalist trebuie să aibă detentă bună şi viteză de reacţie“, a conchis Nicu Stoian.


La 53 de ani, fostul voleibalist conduce clubul primăriei, Sport Club Municipal, şi îşi doreşte menţinerea în prima ligă cu echipele masculine de volei şi de baschet, dar şi participarea în cupele europene cu formaţiile feminine ale aceloraşi sporturi. La handbal feminin promovarea este ca şi rezolvată, sportivele din Bănie având numai victorii în liga secundă.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite