Doctorii din Orient s-au săturat să taie românii şi gonesc spre ţările calde: "Tratăm bolnavii cu rugăciuni şi-i batem pe umăr, ca să-şi revină"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dr. Jamal Kamel, din Siria, este medic la Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Nr 1 din Craiova.
Dr. Jamal Kamel, din Siria, este medic la Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Nr 1 din Craiova.

Tot mai mulţi doctori străini care-şi practică meseria în România sunt hotărâţi să se întoarcă în ţara de baştină. Cadrele spun că s-au săturat să facă medicină ca-n Evul Mediu.

Aproape 100 de medici din Dolj au plecat în acest an să-şi practice meseria peste hotare. Un sfert dintre specialişti provin din Israel, Bulgaria, Siria şi Turcia, dar s-au stabilit în Oltenia, după absolvirea facultăţii. Acum se întorc în ţara de baştină. Jamal Kamel (48 de ani) este de 17 ani medic primar la Secţia de Chirurgie şi Ortopedie Pediatrică a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Craiova. Originar din Damascul Vechi-Siria, doctorul ne povesteşte cum a ajuns să lucreze într-o unitate medicală din România. „De mic am fost pasionat de sănătate, eram printre cei mai buni la chimie şi biologie. După bacalaureat, am dat examen de admitere la Medicină. Am intrat la Stomatologie. Nu mi-am dorit această specializare, aşa că am venit în România, ca să studiez. Îmi propusesem să nu stau prea mult aici, doar cât să am în mână diploma de absolvent“, spune doctorul Kamel.


„Salariile erau rezonabile“

Craiova


În facultate, a fost printre cei mai conştiincioşi studenţi. O dovedesc notele, cele mai multe de 9 şi 10. Doctorul Kamel spune că principalul său scop, în anii tinereţii, era să îmbrace halatul alb şi să îşi desfăşoare activitatea în mod profesionist. După absolvire, dragostea pentru o olteancă l-a determinat să se stabilească în Craiova. „Mi-am întemeiat o familie, am o fetiţă şi am decis să rămânem aici. Ne era bine. Eu medic, soţia profesoară. Nu aveam probleme. Nici în spitale nu erau lipsuri aşa mari, aveam aparatură, medicamente, iar salariile erau rezonabile. Nu mă plângeam“, recunoaşte doctorul Kamel.


„Îmi pare rău de România“

Craiova


Situaţia s-a schimbat radical în acest an, după ce salariile bugetarilor au scăzut cu 25 la sută. Doctorul Jamal este hotărât să plece în Siria cât mai curând. „Nu am altă soluţie. Chiar dacă în Craiova am locuinţa mea şi mi-am făcut un rost, nu mai pot continua aşa. Primesc un salariu de 2.400 de lei, după 17 ani de muncă în domeniu. Nu poţi întreţine o familie cu aceşti bani“, a completat doctor Kamel care spune că, în Siria, venitul său lunar va depăşi 2.000 de euro. „Îmi pare rău de România, unde m-am format ca medic, însă nu găsesc o scăpare. Plus că aici nu avem asigurate toate materialele sanitare ca să lucrăm cum trebuie“, a încheiat doctorul pediatru.

"În spitalul din Birmingham se vorbeşte româneşte"


Autorităţile din sănătatea doljeană sunt alarmate de această situaţie şi se tem ca spitalele să nu rămână goale, dacă exodul medicilor va continua în acest ritm. „În spitalul din Birmingham, Anglia, se vorbeşte româneşte. Medicii, în mare parte de-ai noştri, pleacă în masă. Aici nu putem să tratăm bolnavii decât cu rugăciuni, să-i batem pe umeri şi să le urăm să se facă bine. O să avem numai pierderi în acest domeniu, pentru că elita se duce şi foarte puţini revin. Ne pare rău de ce se întâmplă, nici nu vreau să mă gândesc cum va arăta sistemul peste zece ani“, a declarat doctorul Doru Dobrescu, vicepreşedintele Colegiului Medicilor din România, filiala Dolj.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite