Craiova: Muzeul de Artă îşi va recăpăta splendoarea de odinioară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Palatul Jean Mihail va fi renovat.
Palatul Jean Mihail va fi renovat.

Tabla din acoperiş, vopsită în gri, va lăsa locul solzilor de ardezie, iar marmura de Ruşchiţa va fi înlocuită cu vestita Carrara.

Aproximativ 8,5 milioane de euro se vor investi în restaurarea Palatului Jean Mihail, pentru ca el să arate ca în 1909, an în care a fost inaugurat. Considerat una dintre cele mai impunătoare clădiri de arhitectură civilă din România, palatul va trece prin reparaţii capitale, pornind de la înlocuirea reţelei termice, care a rezistat 100 de ani, a celei electrice, curăţarea feroneriei, a lucarnelor, până la restaurarea mozaicului veneţian de la intrare sau refacerea Scării de Onoare, ce va fi completată cu marmură de Carrara acolo unde a fost pusă cea de Ruşchiţa în perioada reparaţiilor efectuate după cutremurul din 1977.

Toate ornamentele vor fi îmbrăcate în foiţă de aur, iar parchetul, ce are un desen pe structură de pătrat, cu 42 de elemente şi care a fost copiat după modelul de la Versailles, va fi refăcut în totalitate. Sala Italiană îmbrăcată în roşu, candelabrele cu ornamente din cristal de Murano, pereţii tapisaţi cu mătase de Lyon şi picturile refăcute aşa cum erau iniţial vor da pe viu definiţia rafinamentului.

Va avea lift

Pentru persoanele cu dizabilităţi şi pentru transportul obiectelor de artă de la subsol la etaj va exista un lift. Palatul Jean Mihail a fost construit în perioada 1900 - 1907. Dorinţa a fost a unuia dintre cei mai bogaţi români din acea vreme, cunoscutul Constantin Mihail, iar viziunea poartă semnătura arhitectului Paul Gottereau, ce venise în România pentru a onora solicitarea regelui Carol I de a restaura şi extinde casele domneşti de la Cotroceni.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite