Craiova: Munca la negru, depistată cu inspectori din alte judeţe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Inspecţia Muncii din cadrul ministerului de resort a demarat controale în toată ţara, folosind echipe de inpectori din alte judeţe decât cele în care se efectuează verificările.

Metoda pare să dea roade, susţin autorităţile centrale, având în vedere că în urma unor controale de acest gen, rezultatele privind munca la negru sunt mult mai bune decât cele ale unor controale „locale”. Gabriela Radu, şefa Inspecţiei Muncii din cadrul Ministerului Muncii a declarat ieri la Craiova că lucrătorii din cadrul anumitor Inspectorate Teritoriale de Muncă s-au obişnuit să facă verificări la aceleaşi societăţi. „Anumiţi inspectori merg la aceleaşi societăţi. E vorba şi de o practică, de un schimb de experienţă între inspectori: cum se încheie un proces-verbal de control sau sancţiune, ce măsuri se lasă”,a spus Radu. Aceasta a precizat că inspectorii din alte judeţe sunt mult mai exigenţi atunci când merg în control în alte zone. „Nu îi cunoaşte nimeni, nu se pot da telefoane”,a mai spus Radu. Întrebată cum este posibil ca într-un judeţ cu 13.000 de firme active, cum este Doljul, un inspector să controleze aceeaşi societate de mai multe ori, Radu a precizat că, de cele mai multe ori, funcţionarii intră în cercul vicios dat de rutină. Inspectorii au mers deja în controale la Târgu Mureş, unde au participat lucrători ITM din Bistriţa, Sibiu şi Târgu Mureş, şi la Cluj, acolo unde au participat şi inspectori din Alba.

Doljul, în topul muncii nedeclarate

Potrivit conducerii ITM Dolj, judeţul se află pe locul şase în ţară în topul rezultatelor în urma verificărilor făcute pentru a depista munca la negru. „Controalele la Dolj s-au intensificat vizibil din a doua parte a lunii august a anului trecut. Numărul persoanelor depistate că munceau la negru este de două ori şi jumătate mai mare în prezent”,a explicat Radu. Inspectorul general de stat s-a aflat ieri la Craiova pentru a participa la un control ce a vizat depistarea persoanelor care muncesc fără forme legale. Cătălin Mohora, şeful ITM Dolj a precizat că au fost controlate 48 de societăţi comerciale, fiind identificate 15 persoane care lucrau fără acte. „Au fost sancţionaţi 12 angajatori cu suma de 45.000 de lei”, a spus şeful ITM Dolj. La control au participat 18 inspectori din cadrul ITM Dolj şi cinci de la Inspecţia Muncii din ministerul de resort.

Craiova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite